Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Sopa de ceba

Publicat dia 25 febrer 2013 sopes i cremes
cebanovablog2
Apareix per primera vegada aquesta “versi√≥ francesa” de la sopa de ceba amb el nom de ” Soup d’oignons aux Halles”(antic mercat d’abasts), al¬†segle XVIII.¬†Era considerada antigament¬†com un plat humil elaborat amb ingredients ‘senzills’, de vegades identificat amb les √®poques d’abstin√®ncia.
En l’actualitat √©s una sopa molt coneguda i molt menjada a la nostra terra, i un plat, que ben fet, el podem considerar “excels” malgrat la seva humilitat.
Ingredients:
2 cebes grosses
1 l de brou d’au
Una nou petita de mantega
Oli d’oliva verge extra
1 cullerada de farina
30 cl de conyac
Llesques de pa torrat
Formatge ratllat
Ou (opcional)

 

Elaboració:

Posem la mantega amb un raig d’oli en una cassola a foc mitj√†. Quan la mantega estigui fosa, baixem el foc i hi afegim les cebes tallades molt finetes, perqu√® es vagin sofregint a poc a poc. Quan la ceba sigui transparent, la flamegem amb el conyac, deixem que redueixi i afegim sal i pebre, la cullerada de farina, barregem b√© i ho deixem coure una mica sense deixar de remenar.
Afegim el brou a la cassola i el deixem coure uns 30-35 minuts.
Torrem el pa i preparem unes cassoletes individuals, que puguin anar al forn.
Posem la sopa a les cassoles, a sobre les llesques de pa torrat, l’ou (opcional) i finalment el formatge. ratllat.
Les posem a gratinar¬†uns 10 minuts i a punt d’anar a taula!

 

cebanovablog1

 

Receptes similars: sopes i cremes

Vichyssoise

Publicat dia 5 juliol 2014

  Nosaltres, en aquest receptari, sempre tractem de defensar la cuina aut√≤ctona, la de casa nostra, per√≤ tampoc volem menysprear altre cuines, com en aquest cas la francesa, amb nates i mantegues, en tot cas formidable. El concepte sopa, en…

Llegeix-ne més

Crema de meló

Publicat dia 3 juliol 2014

La podem fer “a la francesa” amb nata l√≠quida i mantega, per√≤ l’hem preferit fer m√©s natural, aprofitant aquest fruit tant refrescant i amb diverses varietats, principalment¬†valencianes, que tenen l’escor√ßa verda: Mel√≥ d’Elx, Mel√≥ d’Ontinyent,¬†Pinyonet,¬†Mel√≥ Roget,¬†Pell de garipau etc.¬†Altres varietats…

Llegeix-ne més

Comenta