Llata de vedella amb rovellons

Publicat dia 1 març 2013 bolets. carns. cuina catalana
blog1

 

Podriem dir que aquest plat és una variant del Fricandó, però amb una tècnica de cocció completament diferent. Mentre el fricandó es fa en base a un sofregit i fregint els filets de carn enfarinats, aquesta vedella la fem rostida amb una bona bresa.

La llata és una peça de carn de boví, recoberta d’un tel exterior i amb un nervi intern, situada damunt d’espatlla.

El rovelló, esclata-sang, pebràs, pinenc, pinenca o paratge (Lactarius sanguifluus, del llatí lactarius: que té llet; sanguifluus: que raja sang.), és un bolet de la família de les russulàcies, dels més apreciats gastronòmicament a Balears i Catalunya. Sovint s’anomenarovelló un altre bolet del mateix gènere: el pinetell (Lactarius deliciosus), també molt apreciat gastronòmicament. Alhora a vegades també es diu pinetell a aquest bolet. Ambdós són, sens dubte, els bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya. De la mare del Rovelló se’n pot dir Potifler, o simplement Mare del Rovelló. està considerat per molts boletaires catalans com a rei dels bolets, amb permís del pinetell, que és de característiques similars.
La seva carn és compacta i gruixuda amb un aroma molt suau i una mica dolç al principi i una mica amargant després.

Ingredients:

1 llata de vedella
Un grapat de rovellons
4 cebes de Figueres mitjanetes
1 pastanaga
1 mica d’api
1 porro
2 grans d’all
Una copeta de vi negre
Una copeta de conyac
Un farcellet d’herbes
Sal 
Pebre negre
Oli d’oliva verge extra
Brou de carn

Per a la picada:

1 gra d’all
Un grapat de julivert
4 ó 5 carquinyolis
Un grapat d’ametlles
Sal

Elaboració:

En primer lloc lliguem la llata ( o demanem al nostre carnisser que ens ho fagi) Per donar-li una forma més rodona. Salpebrem.
En una cassola amb oli d’oliva, enrossim la vedella per tots els costats i a continuació hi afegim les verdures talladetes (bresa) i les herbes, baixem el foc, i ho deixem coure tot plegat amb la cassola tapada, fins que la bresa quedi enrosideta. (Una horeta aprox.)

blog3

 

A continuació hi tirem el vi i el conyac i ho couem molt a poc a poc, ben bé una altra horeta.
Seguidament hi posem dos cullerots de brou o aigua, i tornem-hi amb el xup-xup una altra bona estona. (Si cal podem afegir-hi brou abans). Fins que es begui gairebé tot el suc.
Treiem la llata del foc i esperarem que es refredi per tallar-la a rodanxes.
Mentre, afegirem una culleradeta de farina a la bresa donant-li unes quantes voltes perquè no ens quedi crua, i hi tirem una mica més de brou. Coem uns minuts.
El següent pas serà triturar la bresa i passar-la per un colador xinès perquè ens quedi una salsa ben fina.


blog4

 

Un cop freda, tallem la llata, l’afegim a la salsa i ho posem a foc molt lent. Una minuts abans d’acabar la cocció hi afegirem els bolets, després de passar-los lleugerament per una paella.

 

blog5

Finalment deixem fent xup-xup una estoneta més tot plegat i una mica abans d’acabar la cocció hi tirem la picada.
Recomano cuinar-lo el dia abans de menjar el plat.

I un últim consell: Jo acostumo a fer-lo amb molta salseta, que en sobri. Demà en podem fer uns fideus a la cassola o un arròs o un plat de macarrons…….Teniu vosaltres alguna idea? 

El maridatge del nostre expert per a la vedella amb bolets:

Per la vedella amb rovellons un negre del Penedés Merlot Mas Comtal, un “concert” al voltant del Merlot. Recomano copa “Balón”.

Agustí Salas Rolland.
mas-comtal-cabernet-merlot-514708

 

Receptes similars: bolets

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta és una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista és el bolet, en aquest cas camagroc, però podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o bé xampinyons o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: carns

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Comenta