Arròs a la cassola

Publicat dia 10 agost 2013 arrossos

L’arròs a la cassola, de muntanya, del tros, de pagès, és un arròs molt tradicional que típicament es fa amb carn de conill, pollastre i costella de porc, tot i que n’hi ha moltes variants, per exemple, s’hi poden afegir altres ingredients com salsitxa o botifarra. Però el que fa variar més els ingredients és l’època de l’any, per exemple, a la primavera s’hi sol posar mongeta tendra o pèsols, mentre que a la tardor s’hi solen afegir bolets.
Hi ha també qui hi posa pebrot, a vegades escalivat o nyora, o les dues coses.
A diferència de la típica “Paella” que és un arròs sec i fet amb paellera, aquest es fa tradicionalment amb cassola de fang o també, amb cassola de ferro i una mica caldoset.

Nosaltres, els que som de vora del mar, li afegim peix i marisc, sèpia, calamars, musclos…(Una mica el que tinguem.)

El d’avui l’hem fet amb sèpia, que ha de ser sempre bruta, neta o congelada no val, no tindriem el mateix resultat. A més aprofitem el seu “fetge” o “salsa” (La bosseta de color marró de l’interior, la tinta la podem guardar per altra ocasió)
I ja que som del Maresme, un grapat del nostre caviar….pèsols!



Ingredients:

4 tassetes (de les de café) d’arròs bomba
1 Sèpia bruta mitjaneta
1 tira de costella de porc
Aletes de pollastre
1 botifarra
Un grapat de pèsols del Maresme
Unes quantes mongetes tendres
1 Ceba petita
2 grans d’all
2 o 3 tomàquets madurs ratllats
Una mica de pebrot verd
Una mica de pebrot vermell
1 nyora (opcional)
Uns brins de safrà
Aigua o brou suau de carn o fumet. (Unes tres vegades la quantitat d’arròs)
Sal
Oli d’oliva verge extra

 


 

Elaboració:

Primer de tot, fregim en la cassola amb un bon raig d’oli d’oliva les carns tallades petites i les reservem. En el mateix oli, saltem lleugerament la sèpia, també talladeta.
A continuació fem un sofregit a consciència (Sempre en el mateix oli) amb la ceba, els alls, el pebrot, la carn de la nyora i el tomàquet.
Una vegada fet el sofregit hi tirem l’arròs i el rossegem. Seguidament, afegim les carns i la sèpia (ara és el moment de posar-hi també la seva “salsa”) li donem un tomb a tot plegat i li tirem l’aigua o brou bullint, juntament amb el safrà.
Ho deixem uns tres o quatre minuts a foc fort i tot seguit, ho deixem coure a foc mitjà entre 12 o 15 minuts aprox. (Dependrà de la qualitat de l’arròs)
Ens ha de quedar una mica caldoset.
També hi podem posar una picadeta d’all i julivert acabant la cocció.
Deixem reposar un parell de minuts i plat a taula!

 


Maridatge recomanat:

Arribada la primavera tenim l’excusa perfecte per fer un arròs, amb els pèsols del Maresme que anuncien ja el bon temps, malgrat les derreres fuetades de l’hivern. El cruixir dels pèsols amb la cremositat de l’arròs i l’aroma d’una bruta i gustosa sèpia.
Un vi de l’Empordà, Clos Primat, d’Oliveda de Campmany, rosat, golafre, passador i discretament perfumat.

Agustí Salas Rolland.



Receptes similars: arrossos

Arròs a la Cassola a la Catalana

Publicat dia 24 març 2015

  Deixant de banda les polèmiques que, si paella o que si arròs, tot i reiterar que el seu nom ve donat en principi pel recipient en el qual es fa (Com l’escudella, per exemple, que antigament donava nom al…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Comenta