Bacallà a la llauna

Publicat dia 12 agost 2013 bacallà. cuina catalana. General. Receptes premiades

blog10

Aquest plat va ser escollit com a “Millor recepta” del concurs organitzat per Perelló Bacallaners l’any 2011. Vam disfrutar molt amb el premi: Un sopar per dues persones al Bar Velòdromo. 

També vam guanyar el 2n Concurs de Receptes amb Bacallà, amb la recepta, “Esqueixada de bacallà marinat amb vinagreta de fals pil-pil”. És per estar contents, oi?  Hem pensat que la millor manera de fer-ho, és naturalment, menjant bacallà.

Volem donar les gràcies des d’aquest blog a Perellò Bacallaners i a tots els nostres amics i seguidors, que han fet possible el haver aconsseguit aquest premi.

El bacallà a la llauna és un altre plat típic de la cuina catalana. Alguns el consideren una recepta típica barcelonina.
S’anomena a la llauna perquè es fa damunt d’una safata de forn, en temps antics aquesta mena de safates tenien els laterals molt alts i donava una sensació de que fos una llauna.

Com bé explica Jaume Fàbrega , en una de les seves receptes, molts plats ,arreu del món, treuen el seu nom del recipient amb què es cuinen: de la Paella valenciana al cassolet (cassoulet) occità, de la Cassola algueresa a la Caldeirada gallego-portuguesa. Incloent el Marmitako basc i alguna Casserole francesa. Mot que, en canvi, en anglès es refereix a plats fets al forn.

Ingredients:

4 lloms de bacallà

Farina

2 dents d’all

Julivert picat

200 ml d’oli d’oliva verge extra

pebre vermell

Un ratjolí de vi blanc

 

Elaboració:

 

Enfarinem el bacallà després d’haver-lo eixugat bé amb un drap. En una paella amb oli calent, daureu el bacallà procurant que l’interior no es cogui massa.
Retireu el bacallà i el col·loquem en una llauna d’anar al forn.
A part, fregim l’all tallat a làmines, procurant que no es cremi, (Amargaria el plat). Hi aboquem el vi, deixant-lo reduir una mica i tot seguit, el pebre vermell. Remenem bé i ho aboquem per sobre el bacallà.
L’enfornem a uns 200º uns 6 o 7 minuts.
Afegim el julivert picat i serviu-ho tot seguit.

 

Podem acompanyar-lo amb unes mongetes de Santa Pau, cuites prèviament, i que afegirem a a la mateixa llauna.

Els fesols de Santa Pau, són menuts, de forma arronyonada i de pell molt prima. Un cop cuits, en la boca són saborosos, amb una textura molt fina, gens farinosa i molt tova. Se sol sembrar de la primera setmana de juny a la segona quinzena de juliol, i la collita és al setembre.
Són molt apreciats per la finor del seu sabor i pel poc temps de cocció que necessiten.
Es poden trobar a granel, envasats o cuits, en mercats i establiments especialitzats d’arreu de Catalunya.

 

blog11



Maridatge del plat:

Bacallà a la llauna! Un plat senzill encissador i golafre, un plat per a sucar-hi pa , però pa de debó , de pagés, de molla consistent, ah! I el vi! Aqui de “pet” al rossat, amb la següent seqüencia, tall de bacallà , suquem el pa, ens l’engolim i, glop de vi! En vi un “Doce Tañidos” de Cigales, Valladolid, per a mi un dels millors rosats que he tastat. Lo de sempre, cerqueu una botiga especialitzada, no us donaran bou per bestia grossa!

Agustí Salas Rolland.
doce-tanidos-tomevinos_1


Receptes similars: bacallà

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Feliç 2014!

Publicat dia 31 desembre 2013

  Des d’aquest blog us desitgem a tots: 12 mesos de prosperitat 52 setmanes d’alegria 365 dies d’èxit 8760 hores de salut 525600 minuts de sort 3153600 segons d’amor (Gemma i Eduard) FELIÇ 2014!

Llegeix-ne més

Bon Nadal!

Publicat dia 25 desembre 2013

 De plat en plat us desitja un Bon Nadal! Gemma i Eduard.

Llegeix-ne més

Receptes similars: Receptes premiades

Coca de Recapte

Publicat dia 19 gener 2014

  La coca de recapte o coca de verdures és una coca salada que porta hortalisses escalivades damunt, típicament pebrera o pebrot, albergínia i ceba, o sigui, escalivada. A les zones d’interior és habitual ficar-hi bolets. Tanmateix s’hi pot ficar…

Llegeix-ne més

Les”Braves”de l’Eduard

Publicat dia 23 agost 2013

   Amb aquesta recepta vaig guanyar el juliol del 2013, el concurs “Millor recepta del mes” de Receptes.cat. De sabors no se n’acabarà mai de parlar, escriure i elaborar. I en el cas de les patates braves, cadascú per on…

Llegeix-ne més

Comenta