Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Bunyols de bacallà

Publicat dia 26 agost 2013 bacallà. pica-pica. tapes

 

Uns bons bunyols de bacallà, tant per dinar o sopar, com per picar, no ens poden faltar a la nostra taula de tant en tant.

 

És una recepta tan antiga com extraordinària. Ferran Agulló, al “Llibre de la cuina catalana” (1927) hi inclou tant els bunyols de bacallà com les “gresoletes de bacallà”, que és el nom que es dona al Baix Empordà als crespells, que són unes croquetes fetes amb farina, ou, all i julivert i són de forma plana i fetes amb l’ou sencer, amb el rovell, cosa que no fem en aquesta recepta.
Altres referències d’aquests bunyols es troben també al llibre “La Teca” d’Ignasi Domènech (1924) i a altres llibres de la cuina catalana clàssica.

 

Ingredients:

Bacallà esqueixat (uns 200gr.)

3 clares d’ou

100 gr. de farina

2’5 dl. de llet

2 grans d’all

julivert

oli d’oliva verge extra

sal

una mica de llevat en pols (opcional)

 

Procediment:

 

Barregem en un bol la farina, la llet i el llevat, seguidament hi afegim el bacallà ben petit (el podem escaldar amb aigua previament) i l’all i julivert. 
A part, montem les clares i les afegim amb compte a la barreja anterior, remenant a poc a poc de baix a dalt, perquè no ens baixin.
Fregim amb oli d’oliva molt calent amb l’ajuda d’unes culleretes per donar-lis forma, i al treure’ls els coloquem al damunt de paper absorbent abans de servir-los.
El ús de les clares montades és garantia de que ens quedin ben bufats, però hi podem afegir una mica de llevat en pols.

Maridatge dels bunyols:

M’has tocat la “fibra”, sóc “bunyolero empedreït” i del bacallà en particular, ma mare era basca i el bacallà no tenia secret per a ella.

Un plat agradable lleuger i de fàcil menjar, el seu acompanyant també pot ser un vi fàcil, agradable i de bon passar, un Oliveda, Clos Primat de l’Empordá, encés i llaminer pot fer el contrapunt, que vagi de gust!!

Agustí Salas Rolland.


Receptes similars: bacallà

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pica-pica

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les cloïsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre té el seu llibre, aquí tenim la versió…

Llegeix-ne més

Musclos al vapor (Picantons)

Publicat dia 14 març 2014

  Tal i com mana la tradició, per Sant Joan, musclos, sardines i cava. Ingredients: 1 Kg. de musclos de roca 2 grans d’all 1 bitxo 1 trosset de llimona Pebre negre Vi blanc sec Oli d’oliva verge extra Elaboració:…

Llegeix-ne més

Receptes similars: tapes

Amanida Russa

Publicat dia 14 juny 2014

  No per clàssica i tòpica hem de deixar de considerar aquesta amanida com una de les grans tapes, aperitiu o plat de la nostra taula. A qui no li ve de gust una tapeta a l’hora del vermutet? Ara…

Llegeix-ne més

Croquetes de Bacallà

Publicat dia 20 març 2014

  Aprofitant les jornades de la “Ruta del Bacallà” que es van celebrar entre el 16 de març i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya. Les croquetes de bacallà amb patata, pebre, canyella…

Llegeix-ne més

Comenta