Moussaka, transcrit en català com a mussaca (à rab: مسقعة, musaqqa; grec: μουσακάς, Mousakas) és un plat a base d’lbergÃnies tÃpic dels Balcans, la Mediterrà nia Oriental i l’Orient pròxim. Tot i que forma part de totes les cuines del territori que va ocupar l’Imperi Otomá i té un nom à rab, a occident coneixem més sobretot la recepta grega.
Totes les receptes es basen principalment en albergÃnies saltades, tomà quet i generalment carn picada de xai. La versió grega, que és la més coneguda fora de les regions on és tradicional, es fa al forn i inclou capes de carn i albergÃnia coronades amb beixamel.
Aquesta és la nostra versió:
Ingredients:
AlbergÃnies
Carn picada de xai  (Pot ser de vedella o porc)
Ceba
Tomà quet
All
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre negre
Vi negre (opcional)
Herbes aromà tiques (Al gust)
Beixamel
Elaboració:
En una paella fregim les albergÃnies tallades a rodanxes i les reservem al damunt de paper absorbent.
A continuació, farem un sofregit am la ceba i l’all, quan sigui la ceba transparent hi afegim la carn picada, ho coem tot plegat i hi afegim el tomà quet ratllat sense pell ni llavors i les herbes al gust. Al cap d’una estoneta podem afegir-hi una mica de vi i deixar-lo reduir poc a poc.
Acabat aquest sofregit, en una safata de forn posem una capa d’albergÃnia, una altra del sofregit amb la carn, i repetim aquesta operació una altra vegada, acabant amb una altra capa d’albergÃnia i la beixamel al damunt.
Ho ficarem al forn i ho gratinem fins que la beixamel sigui dauradeta.
Ho podem fer amb un motlle gran i tallar-la després o en racions individuals per separat.
Per la beixamel:
50 gr. de mantega
2 culleres de farina
½ litre de llet
nou moscada (opcional)
pebre blanc
sal
Elaboració:
Fem fondre la mantega a la paella, hi afegim la farina i la remenem bé amb espà tula de fusta, que es cogui però sense que es torri.
Hi anem afegint la llet lentament sense deixar de remenar molt bé perquè no es facin grumolls fins que ens quedi amb l’espesor desitjada.
La assaonem amb pebre blanc, nou moscada i sal. La deixem coure a foc lent durant uns 7 minuts i remenem de tant en tant.
Si trobeu la salsa massa espessa hi afegirem llet calenta, si es al revés, que la salsa queda massa clara hi afegirem farina deixatada amb llet freda.
També s’acostuma a fer amb ceba, sofregint primer aquesta amb la mantega i seguidament fent  l’operació anterior.
Petita curiositat de la beixamel:
És una de les salses bases de la cuina francesa, sembla ser que el seu nom prové de Louis Béchameil de Nointel, marquès de Nointel, maître del rei Lluis XIV de França. Sembla, però, que va ser una salsa perfeccionada per François Pierre de la Varenne a partir d’una altra salsa més antiga a base de crema de llet provinent de la Toscana.