“Babarrunak” (Mongetes) de Tolosa

Publicat dia 20 febrer 2014 llegums. llegums verdures i hortalisses

 

Avui hem fet un viatge, mental i sentimental, al Nord, on hi tenim molts bons amics, amb un d’aquests plats tant tradicionals.
Paga la pena deixar-se transportar, de tant en tant, mitjançant la cuina, a altres paratges, altres aromes, altres sabors…..La cuina és això, una expresió i intercanvi de sentiments i cultures, i encara més si, com en aquesta ocasió, les “Babarrunak” (Mongetes) ens les envia una bona amiga.

Izas: Aquesta recepta va dedicada especialment a tu.

Gemma i Eduard.

Ingredients:

½ kg de mongeta (babarrunak) de Tolosa
1 ceba petita 
Un raig d’oli d’oliva verge extra 
sal  
aproximadament 1,5 l. d’aigua
1 xoricet
1 botifarró
1 Tall de cansalada
Col
Bitxos (Piparrak) d’Ibarra

 

 

Elaboració:

En pricipi, a aquesta mongeta, si és nova, no li cal remull . Introduim les mongetes en una cassola amb aigua freda, oli d’oliva i la ceba picada fina. (Opcionalment, una mica d’all)

Posem la cassola a foc fort fins que arrenqui el bull per després baixar el foc al mínim. Mantenim les mongetes amb un bull molt suau, trencant aquest bull 2 o 3 vegades, durant unes dues hores aproximadament. A mesura que va avançant la cocció, si cal, hi posem més aigua. Poc abans d’acabar la cocció ho salem. Abans de servir, deixem reposar fora del foc perquè espesseixi el brou.

Tradicionalment es serveix el plat de babarrunak amb els seus “Sacramentos” com n’hi diuen, xoriço, botifarró, cansalada, i col, tot cuit a part.

Ho servirem tot plegat amb els bitxos (piparrak) per anar picant.

També podem servir la col (berza) saltada o amb un refregit d’alls.

 

 

Maridatge del plat:

Bona combinació! Aquesta mongeta per a mi té la categoría d’una Ganxet en fosc, és un llegum que no li cal res més. El Gran Origen de Maset del Lleó li donara bon coixí! (Copa Balón)
Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecològics en general, els animals doméstics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Comenta