Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

“Babarrunak” (Mongetes) de Tolosa

Publicat dia 20 febrer 2014 llegums. llegums verdures i hortalisses

 

Avui hem fet un viatge, mental i sentimental, al Nord, on hi tenim molts bons amics, amb un d’aquests plats tant tradicionals.
Paga la pena deixar-se transportar, de tant en tant, mitjan√ßant la cuina, a altres paratges, altres aromes, altres sabors…..La cuina √©s aix√≤, una expresi√≥ i intercanvi de sentiments i cultures, i encara m√©s si, com en aquesta ocasi√≥, les “Babarrunak” (Mongetes) ens les envia una bona amiga.

Izas: Aquesta recepta va dedicada especialment a tu.

Gemma i Eduard.

Ingredients:

¬Ĺ¬†kg de¬†mongeta (babarrunak)¬†de¬†Tolosa
1 ceba petita 
Un raig¬†d’oli¬†d’oliva verge extra¬†
sal  
aproximadament¬†1,5 l.¬†d’aigua
1 xoricet
1 botifarró
1 Tall de cansalada
Col
Bitxos (Piparrak)¬†d’Ibarra

 

 

Elaboració:

En pricipi, a aquesta mongeta, si √©s nova, no li cal remull . Introduim¬†les¬†mongetes¬†en una¬†cassola¬†amb¬†aigua¬†freda,¬†oli¬†d’oliva¬†i¬†la ceba¬†picada fina. (Opcionalment, una mica d’all)

Posem¬†la cassola¬†a foc¬†fort¬†fins¬†que¬†arrenqui el bull¬†per¬†despr√©s baixar¬†el foc al¬†m√≠nim.¬†Mantenim¬†les¬†mongetes¬†amb¬†un bull¬†molt¬†suau, trencant aquest bull 2 o 3 vegades,¬†durant unes dues hores¬†aproximadament.¬†A mesura¬†que¬†va avan√ßant¬†la cocci√≥,¬†si¬†cal, hi posem m√©s aigua. Poc abans d’acabar la cocci√≥ ho salem. Abans¬†de servir,¬†deixem¬†reposar fora del¬†foc¬†perqu√®¬†espesseixi¬†el brou.

Tradicionalment es serveix el plat de babarrunak amb els seus “Sacramentos” com n’hi diuen, xori√ßo, botifarr√≥, cansalada, i col, tot cuit a part.

Ho servirem tot plegat amb els bitxos (piparrak) per anar picant.

Tamb√© podem servir la col (berza) saltada o amb un refregit d’alls.

 

 

Maridatge del plat:

Bona combinaci√≥! Aquesta mongeta per a mi t√© la categor√≠a d’una Ganxet en fosc, √©s un llegum que no li cal res m√©s. El Gran Origen de Maset del Lle√≥¬†li donara bon coix√≠! (Copa Bal√≥n)
Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vall√®s oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comer√ß de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecol√≤gics en general, els animals dom√©stics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) √Čs un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes arom√†tiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Pa√Įsos Catalans √©s molt conreada a l‚Äôhorta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l‚ÄôEbre, a Benicarl√≥¬†(amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, Fran√ßa…

Llegeix-ne més

Comenta