Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que hi ha i de millor qualitat, és un tomà quet que ja és bo sense cap guarniment, simplement amb un bon raig d’oli d’oliva i una miqueta de sal.  Productes Km0, Slow Food.
Podem fer-ho també amb qualsevol tomà quet d’amanir. O farcir-lo amb tonyina de llauna normal.
Ingredients per 2 a persones:
2 Tomà quets “Cor de bou” mitjanets
1 Llauna de ventresca de tonyina amb oli d’oliva
Una mica de bacallà esqueixat dessalat
Olivada
Una mica d’enciam o brots tendres.
Oli d’oliva verge extra
Sal
Per a l’olivada: (També la podem utilitzar en conserva)
Ingredients:Â
300 g d’olives negres espinyolades
oli d’oliva verge extra
sal
Elaboració:Â
Triturem les olives amb 2 dits d’oli.
Provem i salem al gust.
La olivada es pot menjar com un paté, untada en pa o crackers, o es pot utilitzar per amanir una amanida, escalivada, esqueixada …
Opcionalment hi podem afegir una anxova al triturar-la.
Preparació del “Cor de bou”:
Obrim el tomà quet fent un tall a la part de dalt i el buidem. Posem les tiretes de ventresca al voltant per la part de dins.
Barregem el bacallà esqueixat amb la polpa del tomà quet tallada petita amb un raig d’oli d’oliva i una mica de sal.
Omplim el tomà quet amb la barreja i hi posem una mica d’olivada al damunt.
Coloquem el tomà quet ja farcit sobre un llit de brots tendres o enciam.
Nota: Hem d’anar amb compte amb l’utilització de la sal ja que l’olivada ja en porta i depenent del punt de sal del bacallà .
Maridatge del plat:
Aquesta amanida és molt atrevida i pel que intueixo un gran ressultat, el Cor de Bou té tot el necessari per a quedar be, té color, té presència, consisténcia i, (suposo) que fins i tot aroma, aixà doncs amb tot el “paquet” un vi atrevit de terres teutones fets al Somontano, un Viñas del Vero Gewürztraminer* blanc, i com el Danubi, armoniós . Sort! Ep! Copa ampla i tancada (si pot ser).
El gewürztraminer és un tipus de raïm de grans rosats que s’utilitza a Alsà cia (on representa el 18% de la superfÃcie vitÃcola), Alemanya, Àustria, Ità lia, Suïssa i altres zones per produir un vi blanc del mateix nom. El seu nom prové del poble Tramin an der Weinstraße del Tirol del Sud, que és possiblement d’on va sortir. En alemany Gewürz significa espècia, i Gewürztraminer és la varietat traminer, o savagni, perfumada d’espècies. També s’anomena savagnin rosat aromà tic.
Els vins sorgits d’aquesta varietat són rics en aromes i fruits, aixà com espècies. S’adapta molt bé per menjar foie gras, postres i formatges forts. També serveix per acompanyar cuines on domina el picant, ja que la seva dolçor fa que l’especiat no resulti tan pronunciat. Si es recull sobremadurat (verema tardana) es pronuncia el dolç en el vi.
A Catalunya s’ha adaptat molt bé a les zones altes del Penedès i s’elaboren vins de dos tipus, uns de normals i uns altres on es remarca el component de vi dolç per ser consumit com vi de licor. També al Somontano aragonès és una varietat que s’hi ha adaptat molt bé i dóna grans vins. Des de fa uns anys també es cultiva a Andorra, a unes vinyes de recent creació al quart lauredià de Nagol.