Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacallà esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014 amanides. bacallà. cuina catalana. slow food

blog2

 

Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que hi ha i de millor qualitat, és un tomàquet que ja és bo sense cap guarniment, simplement amb un bon raig d’oli d’oliva i una miqueta de sal.  Productes Km0, Slow Food.

Podem fer-ho també amb qualsevol tomàquet d’amanir. O farcir-lo amb tonyina de llauna normal.

Ingredients per 2 a persones:

2 Tomàquets “Cor de bou” mitjanets
1 Llauna de ventresca de tonyina amb oli d’oliva
Una mica de bacallà esqueixat dessalat
Olivada
Una mica d’enciam o brots tendres.
Oli d’oliva verge extra
Sal

Per a l’olivada: (També la podem utilitzar en conserva)

Ingredients: 

300 g d’olives negres espinyolades
oli d’oliva verge extra
sal

Elaboració: 

Triturem les olives amb 2 dits d’oli.
Provem i salem al gust.
La olivada es pot menjar com un paté, untada en pa o crackers, o es pot utilitzar per amanir una amanida, escalivada, esqueixada …
Opcionalment hi podem afegir una anxova al triturar-la.

Preparació del “Cor de bou”:

Obrim el tomàquet fent un tall a la part de dalt i el buidem. Posem les tiretes de ventresca al voltant per la part de dins.
Barregem el bacallà esqueixat amb la polpa del tomàquet tallada petita amb un raig d’oli d’oliva i una mica de sal.
Omplim el tomàquet amb la barreja i hi posem una mica d’olivada al damunt.
Coloquem el tomàquet ja farcit sobre un llit de brots tendres o enciam.

Nota: Hem d’anar amb compte amb l’utilització de la sal ja que l’olivada ja en porta i depenent del punt de sal del bacallà.

 

blog1

Maridatge del plat:

Aquesta amanida és molt atrevida i pel que intueixo un gran ressultat, el Cor de Bou té tot el necessari per a quedar be, té color, té presència,  consisténcia i, (suposo) que fins i tot aroma, així doncs amb tot el “paquet” un vi atrevit de terres teutones fets al Somontano, un Viñas del Vero Gewürztraminer* blanc, i com el Danubi, armoniós . Sort! Ep! Copa ampla i tancada (si pot ser).

Agustí Salas Rolland.
vinas-del-vero-gewurztraminer-574528
Gewürtztraminer:

El gewürztraminer és un tipus de raïm de grans rosats que s’utilitza a Alsàcia (on representa el 18% de la superfície vitícola), Alemanya, Àustria, Itàlia, Suïssa i altres zones per produir un vi blanc del mateix nom. El seu nom prové del poble Tramin an der Weinstraße del Tirol del Sud, que és possiblement d’on va sortir. En alemany Gewürz significa espècia, i Gewürztraminer és la varietat traminer, o savagni, perfumada d’espècies. També s’anomena savagnin rosat aromàtic.
Els vins sorgits d’aquesta varietat són rics en aromes i fruits, així com espècies. S’adapta molt bé per menjar foie gras, postres i formatges forts. També serveix per acompanyar cuines on domina el picant, ja que la seva dolçor fa que l’especiat no resulti tan pronunciat. Si es recull sobremadurat (verema tardana) es pronuncia el dolç en el vi.
A Catalunya s’ha adaptat molt bé a les zones altes del Penedès i s’elaboren vins de dos tipus, uns de normals i uns altres on es remarca el component de vi dolç per ser consumit com vi de licor. També al Somontano aragonès és una varietat que s’hi ha adaptat molt bé i dóna grans vins. Des de fa uns anys també es cultiva a Andorra, a unes vinyes de recent creació al quart lauredià de Nagol.

Receptes similars: amanides

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Amanida Russa

Publicat dia 14 juny 2014

  No per clàssica i tòpica hem de deixar de considerar aquesta amanida com una de les grans tapes, aperitiu o plat de la nostra taula. A qui no li ve de gust una tapeta a l’hora del vermutet? Ara…

Llegeix-ne més

Receptes similars: bacallà

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Bacallà a la llauna

Publicat dia 3 novembre 2014

Abans que fos conegut a l’Atlàntic europeu, el bacallà el van descobrir els bascos cap a l’any 1000. Els bascos sortien a caçar balenes a les aigües més fredes i com més s’escalfava l’aigua, més lluny anaven. I anant a…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: slow food

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vallès oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comerç de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Pèsols amb Sípia i Patates ( El plat de Mataró)

Publicat dia 27 abril 2014

  Com a bon “Capgrós”, mataroní de naixement, he volgut posar en aquest receptari, un plat molt especial per a mi, amb tot el carinyo i passió que sento per la nostra cuina. Un plat que barrejant mar i terra,…

Llegeix-ne més

Comenta