Vichyssoise

Publicat dia 5 juliol 2014 cuina mediterrània. sopes fredes. sopes i cremes

blog1

 

Nosaltres, en aquest receptari, sempre tractem de defensar la cuina autòctona, la de casa nostra, però tampoc volem menysprear altre cuines, com en aquest cas la francesa, amb nates i mantegues, en tot cas formidable.

El concepte sopa, en primer lloc, era un preparat calent, però que poc a poc, en climes mediterrànis, calorosos i sobretot a l’estiu, les hem anat adaptant com a sopes fredes, com els gaspatxos, sopes de cireres, de meló etc. Que per altre banda es creuen invents molt moderns, però que ja es feien a l’Europa central fa molts anys. Fins i tot la sopa de meló té un antecedent en un receptari d’un frare català del segle XVIII.

La cèlebre Vichyssoise ,que va ser creada per un cuiner francès als Estats Units, per això la petita baralla que existeix en si és un invent francés o americà, té el seus antecedents en la porrada, una sopa crema, en aquest cas calenta, de la cuina catalana medieval i barroca. La vichyssoise va ser creada per un cuiner d’origen francès, Louis Dial, l’any 1917, quan treballava al Ritz-Carlton de Nova York. De fet, es va inspirar en una crema de porros i patates calenta ja existent. El nom li va posar perquè havia nascut en un poble prop de Vichy, a Occitània.

Ingredients:

6 porros

2 patates mitjanes

1 nou de mantega

aigua o brou de verdures suau

1 ratjolí de nata líquida

Una mica de formatge ratllat o en porcions (opcional)

pa torrat

Elaboració:

En una olleta, fonem una mica la mantega, procurant que no es cremi, i hi afegim la part blanca dels porros tallats a trossets. Deixem que s’estovin una estoneta i  posem les patates llaminades, amb un polsim de sal. Hi anem donant uns tombs fins que quedi tot plegat una mica cuit. En aquest moment, hi afegim aigua o una mica de brou de verdures i ho deixem bullir una estoneta fins que quedi tot cuit.

Tot seguit hi afegim la nata líquida, el formatge, ho rectifiquem de sal i opcionalment i podem afegir una mica de pebre molt. Seguidament, ho triturem amb la batedora. A continuació ho pasem per un colador xinès perquè ens quedi amb una textura fina.

Hem de tenir en compte que la vichyssoise a de ser una mica clareta, més sopa que crema.

Deixem refredar i la guardem a nevera. Sevim ben freda acompanyada d’uns crostonets de pa.

 

blog2

Receptes similars: cuina mediterrània

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Tagliatelle amb “Pesto alla Genovese”

Publicat dia 31 juliol 2014

  Ja hem explicat en més d’una ocasió, la diferència entre la pasta que fem a casa nostra, on barregem els sofregits i salses a la cassola (Fideus a la cassola, Macarrons casolans…) I  l’estil italiá, on es bull la…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes fredes

Crema de meló

Publicat dia 3 juliol 2014

La podem fer “a la francesa” amb nata líquida i mantega, però l’hem preferit fer més natural, aprofitant aquest fruit tant refrescant i amb diverses varietats, principalment valencianes, que tenen l’escorça verda: Meló d’Elx, Meló d’Ontinyent, Pinyonet, Meló Roget, Pell de garipau etc. Altres varietats…

Llegeix-ne més

Crema de Carbassa amb Bacallà esqueixat

Publicat dia 7 octubre 2013

  Els nostres amics de “Gatronòmicament“, organitzen un altre mes el “Concurs Mossegades“. Aquest octubre va de receptes amb carbassa i ja que hem tingut la sort de guanyar-lo un parell de vegades, ens he animat a presentar-hi també aquesta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Escudella Barrejada

Publicat dia 21 gener 2014

  La paraula “escudella” es refereix al bol amb què, a l’edat mitjana se servien les sopes i els plats amb salsa, que es menjaven amb pa. Més tard, es va passar a designar-ne el contingut. L’escudella i carn d’olla,…

Llegeix-ne més

Escudella i Carn d’Olla

Publicat dia 12 desembre 2013

  Hem volgut fer un petit recull, d’aqui i d’allà, juntament amb la recepta, de la història d’un plat que bé podriem dir que és el plat català per excelència, al menys per nosaltres i amb tots els respectes per…

Llegeix-ne més

Comenta