Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Rostit de Festa Major

Publicat dia 8 agost 2014 carns. cuina catalana. plats de festa. rostits
blogsantroc
Com a d’altres pobles per aquestes dates d’estiu, és temps de festa major. Al nostre, Malgrat de Mar en tenim dues; La Festa Major de Sant Roc, a l’estiu i la Festa Major de Sant Nicolau al desembre. No pot pas faltar a la nostra taula un plat d’aquells de la cuina catalana, que fa caliu, ambient familiar, taula de festa, amb tots reunits al seu voltant, cassoleta al mig i anar gaudint.
Ingredients:
  • 1/2 Pollastre de pagès
  • 1/2 Conill
  • 2  Botifarres crues
  • 4 trossos de costella de porc
  • 2 trossos de cansalada
  • 2  cebes
  • 4 grans d’all 
  • 2  Tomàquets ratllats sense pell ni llavors
  • 1 troç de pebrot vermell
  • 1/2 pastanaga
  • 1/2 branquilló de canyella
  • 1 grapadet de prunes
  • 1 grapadet de panses
  • 1 grapadet de pinyons
  • Llorer
  • 1 copa de vi ranci
  • 1 copa de conyac
  • Llard o oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre
Elaboració:
En primer que hem de fer és posar les prunes, les panses i els pinyons en remull amb el vi ranci i el conyac.
Rossegem una mica la cansalada perquè deixi anar el seu greixet en l’oli i la reservem. A continuació, el pollastre, la costella i el conill, tot salpebrat, amb el llorer i la canyella.
Quan ho tinguem ben dauradet, hi afegim la ceba, els grans d’all, el pebrot i la pastanaga talladets petitons i ho deixem que tot plegat es cogui una miqueta i les verdures deixin anar la seva aigua. Tot seguit hi afegim el tomàquet.
Ho banyem amb el vi ranci i el conyac del remull dels fruits, i deixem que reduiexi amb la cassola tapada a foc lent  fins que les carns estiguin toves, tot afegint-hi, si cal, miques d’aigua calenta o brou de tant en tant.
A mitja cocció afegirem les botifarres i la cansalada.
Cap el final de la cocció, afegirem les prunes, les panses i els pinyons.
Ho deixem reposar i ja podrem gaudir d’aquest rostidet.
I ja que estem de festa, que millor que acompanyar aquest plat amb un bon cava?
Bona Festa Major a tothom!
blogsantnicolau
Com sempre, i no en cansarem d’insistir-hi, utilitzem el começ de proximitat, pel seu tracte proper, el seu servei, la seva qualitat…

Receptes similars: carns

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Arròs amb Ragú i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: rostits

Braó de Porc al Forn

Publicat dia 1 agost 2014

  El braó de porc  és una part de l’especejament del porc: El braó està situat entre la unió dels dos ossos de la pota on es forma el colze. Té un sabor fort, és molt aromàtic, conté abundant greix…

Llegeix-ne més

Comenta