Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014 cuina catalana. llegums. slow food

ganxetestofades2

 

Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vall√®s oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comer√ß de proximitat.

Recentment, l’any 2012,¬†la Denominaci√≥ d‚Äôorigen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet va obtenir el reconeixement de la Comissi√≥ Europea mitjan√ßant la publicaci√≥ en el Diari Oficial de la Uni√≥ Europea (DOUE) de la seva inscripci√≥ al registre comunitari de DOP i IGP (Indicaci√≥ Geogr√†fica Protegida). La DOP Mongeta del Ganxet, protegeix la mongeta de la varietat Ganxet produ√Įda a les comarques del Vall√®s Occidental, Vall√®s Oriental i alguns municipis del Maresme i de La Selva.

L’origen sembla ser americ√†,¬†i¬†fins¬†fa¬†pocs¬†anys¬†era¬†un producte¬†m√©s¬†de¬†la pagesia, que nom√©s¬†les¬†cultivava¬†per a consum¬†propi.¬†Per√≤¬†malgrat el¬†retroc√©s¬†de l’agricultura,¬†les¬†“mongetes¬†del ganxet”¬†han augmentat la seva¬†producci√≥¬†gr√†cies¬†al prestigi¬†que han adquirit¬†en els¬†√ļltims¬†anys.¬†Els diferents¬†estudis han¬†millorat¬†l’esp√®cie¬†i¬†l’han¬†expandit¬†per tot el¬†territori,¬†i¬†ha esdevingut¬†un dels¬†plats¬†m√©s¬†valorats,¬†t√≠pic¬†no¬†nom√©s¬†de l’alimentaci√≥¬†dels¬†pagesos,¬†sin√≥¬†de¬†les¬†zones¬†urbanes.
T√© una¬†forma plana,¬†semblant a un¬†rony√≥,¬†amb¬†un ganxo¬†caracter√≠stic¬†en un dels¬†extrems.¬†√Čs¬†de grand√†ria mitjana,¬†amb¬†un pes¬†de vuit¬†grams¬†per¬†unitat.¬†Cal¬†bullir¬†prou¬†perqu√® quedin¬†tendres,¬†per√≤¬†sense¬†restar¬†sabor.¬†Un cop¬†a la boca¬†√©s¬†poc¬†granulosa,¬†amb¬†un gust¬†suau¬†i¬†consistent,¬†que deixa una¬†sensaci√≥¬†farinosa¬†molt¬†agradable¬†al paladar.

Avui les hem fet estofadetes, venen de gust aquests plats potents de cullera, per escalfar el cos i l’√†nima! Gaireb√© podriem dir que √©s un platillo de porc. I aquesta √©s la recepta:

Ingredients:

400gr de mongetes del ganxet

1 troç de cansalada

1 troç de morro de porc

1 tro√ß d’orella de porc

Botifarra negra

Botifarra del perol

1 os petit de pernil

1 cabe√ßa d’alls

1 fulla de llorer

Sal

Aigua mineral

 

Per al sofregit

1 ceba grossa

2 tomàquets madurs

2 grans d’all

Oli d’oliva verge extra

Sal

 

 

Elaboració:

El primer de tot ser√† deixar-les en remull amb aigua mineral un m√≠nim de 8h. Si les deixem m√©s temps millor.¬†Posarem les mongetes amb l’aigua freda al foc en una olla, l’aigua les ha de ben cobrir. Quan arrenqui el bull l’aturarem afegin-t’hi una mica d’aigua freda. Aquesta operaci√≥ la repetirem un parell o tres de vegades i deixarem que coguin a foc molt, molt lent, perqu√® bullin molt poc a poc.

A ¬†continuaci√≥ hi posarem la cabe√ßa d’alls, el llorer i les carns tallades a trosssets, menys les botifarres. Ho deixerem coure tot plegat a foc molt lent i amb la cassola tapada fins que les mongetes siguin quasi cuites. (Un parell d’horetes, dep√®n de la mongeta)

A part farem un sofregit, primer pasarem una mica per la paella am oli les botifarres, les treiem del foc i les reservem. A continuaci√≥ en el mateix oli sofregirem la ceba i l’all amb un polsim de sal. Quan ho tinguem ben confitat hi afegim el tom√†quet ratllat. ¬†El deixarem coure una mica i hi tirem la copeta de vi ranci. Deixem coure fins que redueixi.

Gaireb√© acabada la cocci√≥ de les mongetes, tirem el sofregit a l’olla i les botifarres tallades a rodanxes i ho deixem coure tot plegat uns minutets. Ho deixem reposar (Millor fer-les la nit abans) ¬†I a sucar-hi pa!

¬†Tamb√© podem rematar el plat amb una picadeta d’ametlles, all i julivert que hi posarem 5 minuts abans d’acabar la cocci√≥.

 

 

Com bullir les mongetes soles:

El primer de tot ser√† deixar-les en remull amb aigua mineral un m√≠nim de 8h.¬†Posarem les mongetes amb l’aigua freda al foc. Quan arrenqui el bull l’aturarem afegin-t’hi una mica d’aigua freda. Aquesta operaci√≥ la repetirem un parell o tres de vegades, per “espantar-les” i deixarem que coguin a foc molt, molt lent, que gaireb√© ni bullin,¬†fins que siguin cuites. La sal l’afegirem al final de la cocci√≥.¬†A m√≠, ja m’agraden soles, simplement bullides, amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra, s√≥n una del√≠cia per els sentits.

Maridatge recomanat: 

La mongeta del ganxet ha esdevingut la “reina” de les mongetes si mes no del pa√≠s, √©s la “mongeta ”¬†est√†ndard¬†per a una muni√≥ de plats¬†,¬†t√© personalitat¬†per√≤¬†no “envaeix”.¬†Es¬†una mongeta que rarament¬†trobes¬†llavor en les botigues del ram¬†,¬†jo les compro al graner i em faig el planter. Un¬†Novell de Garriguella (Empord√†¬†)¬†Us pot¬†donar una¬†joiosa¬†resposta a¬†un llegum¬†tan¬†nostre, amb una mica de sort, la¬†podreu¬†trobar¬†ja de la collita¬†de l’any, Bon¬†profit!

Agustí Salas Rolland.

10420241_777104382328807_9057938107559310558_n

Què és un vi novell?

Un¬†vi novell¬†√©s el primer vi¬†de la temporada, que t√© nom√©s uns mesos d’envelliment. √Čs un vi fresc, afruitat, franc, lleuger i espurnejant, delicat i sensible a canvis. Cont√© les caracter√≠stiques i l’aroma del raim¬†amb qu√® ha estat elaborat, i mant√© una concentraci√≥ de carb√≤nic natural de la seva fermentaci√≥.

√Čs un vi que s’ha de consumir a la mateixa temporada. A l’etiqueta¬†consta l’any de la collita i s’embotella al novembre o desembre. En canvi, un vi jove es pot embotellar a partir del gener.

Tradicionalment al mes de novembre es feia l’operaci√≥ d’espinjolar o aixetonar les b√≥tes per tastar el vi de la verema de l’estiu. La b√≥ta que tenia la millor aroma i mantenia el picant del gas carb√≤nic de la fermentaci√≥ era destinada al consum de la tardor. Els establiments on es comercialitzava el vi novell tenien penjada a la porta una branca de pi que es renovava cada any per indicar l’arribada d’un nou vi novell.

Cada any durant el novembre se celebren a diferents llocs fires i festes del vi novell. L’11 de novembre, festa de Sant Mart√≠, l’Institut Catal√† de la Vinya i el Vi celebra la diada del vi novell. Al Garraf¬†i al Baix Pened√®s¬†s’associa la festa amb el xat√≥, derivat de l’operaci√≥ d’aixetonar, i a l’Empord√†¬†√©s popular el vi novell rosat. Al Bages¬†se celebra a Manresa el primer diumenge de desembre coincidint amb la Fira de Sant Andreu i organitzada per Vins Tomasa, A Mallorca se celebra l’√ļltim cap de setmana de novembre a Santa Maria del Cam√≠.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5‚ÄĮ‚ā¨ el quilo. Podr√≠em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al Pa√≠s Valenci√†) No √©s un past√≠s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecol√≤gics en general, els animals dom√©stics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastron√≤miques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarr√≥ o simplement…

Llegeix-ne més

Receptes similars: slow food

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacall√† esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014

  Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat √ļnic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de t√≤maquet, perqu√® al menys per a mi √©s dels millors que…

Llegeix-ne més

Pèsols amb Sípia i Patates ( El plat de Mataró)

Publicat dia 27 abril 2014

  Com a bon “Capgr√≥s”, mataron√≠ de naixement, he volgut posar en aquest receptari, un plat molt especial per a mi, amb tot el carinyo i passi√≥ que sento per la nostra cuina. Un plat que barrejant mar i terra,…

Llegeix-ne més

Comenta