Tenint en compte que cada famÃlia té el seu propi petit secret per tal d’elaborar la “salsa dels Calçots”, la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bà sica. A partir d’ella podreu fer-la més o menys espessa, més o menys picant, més o menys dolça, etc.
Ingredients per a quatre persones:
1 cabeça d’alls escalivats i 1 all cru
100 g. d’ametlles torrades i pelades
30 g. d’avellanes torrades i pelades
4 o 5 tomacons madurs escalivats
aproximadament 80 cl. d’oli d’oliva arbequina
1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre
1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebre vermell
sal
Elaboració:
1.- En un morter (o batedora) primer posarem la sal al gust.
2.- Després picarem els alls.
3.- Afegirem i picarem les ametlles i les avellanes.
4.- Picarem els tomacons.
5.- Afegirem l’oli a poc a poc sense deixar de picar (o batre), fins que veiem que la salsa quedi bé per a sucar-hi el Calçot (depèn de l’oli la podrem fer més espessa o més clara).
6.- Finalment afegirem la llesca de pa, la polpa de la nyora o el pebre vermell.
Com hem dit abans, la podem fer més picantona, posant-li pebre vermell picant, bitxo, pebre negre etc.
Â