Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo.
PodrĂem haver-los fet de diverses maneres, a manera de suquet de peix o amb ceba… Però em vaig decantar per fer un estofat, com si es tractĂ©s de carn, però amb el toc mariner d’aquests popets.
Segons Josep Pla, el mot “estofat” provĂ© del francès “Ă©touffĂ©”, que significa ‘ofegat’ o ‘asfixiat’. De fet, ofegar seria un terme sinònim aplicat a vegetals; parlarĂem, doncs, de faves ofegades, de bolets o espinacs ofegats. Jaume FĂ brega indica, però, que estofat Ă©s una paraula catalana occitana que ha passat al francès (estouffat). En receptaris del segle XVIII ja s’expliquen maneres de cuinar estofats.
Es tracta d’un plat que va a la baixa. És un plat contundent i energètic, no gaire compatible amb el ritme de vida actual, poc amic del consum calòric. La paciència que requereix la cocciĂł de la carn no casa gaire amb el ritme frenètic d’avui en dia. I la crisi que va patir la cuina tradicional a causa de la irrupciĂł de la nouvelle cuisine francesa als anys setanta, perpetuada actualment per l’aficiĂł inaudita i sovint pedant per la cuina experimental, no hi ajuda gaire. El sorgiment de nombrosos cuiners que prenen com a referència la cuina tradicional ens fa respirar una mica de tranquil·litat.
Ingredients:
1 kg de popets
4 Patates de Prades
2 Cebes mitjanes
2 Grans d’all
2 o 3 tomĂ quets madurs
1 Copa de vi blanc
Fumet de peix o aigua
Julivert
Oli d’oliva verge extra
Sal
Llorer
Un tros de xocolata negra
ElaboraciĂł:
En una cassola de fang, si els nostres fogons ens ho permeten (pot ser de ferro si tenim vitrocerĂ mica o inducciĂł) donem uns tombs als popets amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra, els retirem del foc i passem a fer un sofregit en el mateix oli, començant per la ceba i l’all, tallats ben petits.
Quan tinguem la ceba ben rossa hi afegim el tomà quet ratllat o concentrat de tomà quet i ho deixem coure una bona estona a foc lent fins que quedi ben confitat. Sempre hem de tenir en compte, que com més paciència tinguem amb el sofregit, millor resultat final aconseguirem en qualsevol plat.
A continuaciĂł hi posem els popets i el vi blanc i ho deixem coure a poc a poc amb la cassola tapada fins que els popets siguin tendres, moment en què hi posarem el fumet o l’aigua bullent, una fulla de llorer i les patates esqueixades a trossos. Rectifiquem de sal. Taparem i courem tot plegat fins que les patates siguin cuites.
Una mica abans d’acabar la cocciĂł hi podem afegir una picada d’all, julivert i un bocĂ de xocolata negra.
Deixem reposar una bona estona i ja tindrem la cassola a punt per sucar-hi pa i llepar-nos els dits!