Generalment es parla de Secret Ibèric perquè aquesta peça de carn és molt més apreciada si procedeix del porc ibèric en lloc del porc blanc (com sol succeir amb altres talls o productes elaborats d’aquest animal), però al ser un tall més econòmic que altres, és habitual permetre comprar el secret de porc ibèric, però, què és el secret de porc?
El secret de porc, igual que les galtes, la presa o la ploma entre altres talls, s’ha posat de moda en els últims anys en la restauració, el que sens dubte , fa que també augmenti la demanda a les llars.
El secret de porc és un tall que es localitza entre l’espatlla i la cansalada, a la regió interna, es diu que té forma de ventall i solen ser peces d’uns 150-200 grams. Pel que sembla, el nom de secret es deu a que és un tall que queda ocult, només es pot veure si es talla el múscul en horitzontal, encara que també hi ha qui comenta que a aquesta saborosa peça li diuen secret perquè donades les seves qualitats, eren peces que els carnissers es guardaven per al seu consum.
A més de secret, aquesta peça es coneix com creueta, entre les seves caracterÃstiques destaca que és  una de les peces més greixosa i saborosa, és poc atractiva a la vista, tall no molt regular i amb greix entremesclat, el que proporciona que un secret ibèric només marcat a la planxa sigui un mos exquisit que es desfà al paladar.
Pel que fa a la seva elaboració a la planxa o graella, només un parell de consells, la planxa  ha d’estar sempre ben roent i no afegir-li mai oli abans d’acabar la cocció, el secret ja teu prou greix. Tomba i tomba, ja n’hi ha prou. La sal li posarem sempre, com amb totes les carns, quan ja sigui cuit.
En aquest cas, hem acompanyat el secret amb unes patatetes fetes al caliu (Es poden fer al forn) I uns tomà quets “xerri” saltats amb pebrot verd.