Trinxat de la Cerdanya amb rosta

Publicat dia 14 febrer 2013 cuina catalana. verdures

Trinxat és un plat de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra fet a base de bullir patata i col i després triturar i barrejar-los. Tot i que en la actualitat està estès per tota la nostra terra. Opcionalment s’hi afegeix all fregit. Per últim es fregeix tot en una paella al fogó fins que quede cuit i amb forma de truita de patata.(Tot i que en aquesta recepta hem fet dues presentacions diferents, la tradicional a baix…)

Té l’aspecte d’una truita petita, esqueixada amb trossos de col que li proporciona un toc de verd fosc. Se’n sol menjar durant l’hivern, sent un menjar calorífic. És un plat destacat dins de la cuina catalana de muntanya i a Puigcerdà es celebra cada any la Festa del Trinxat.

També es pot fer com a “cuina d’aprofitament” amb diferents restes de verdures que tinguem a casa o sobres del brou.

Aquesta és la meva versió del Trinxat, fet amb alls tendres i un toc de botifarra negra.

Ingredients:

Col d’hivern
Patata
Alls tendres
Cansalada
Botifarra negra
Oli d’oliva verge extra
Sal

Elaboració:

Bullim en primer lloc la col i la patata amb aigua i una mica de sal, ho colem i reservem.
Seguidament, en una paella amb oli d’oliva, sofregim els alls tendres, tallats petits i la cansalada a dauets molt petitons. Quan la cansalada és rosseta hi afegim una mica de botifarra negra esparracada i a continuació la col i patata molt ben escorregudes.
Amb l’ajuda d’una forquilla o espàtula anem fregint, trinxant i remenant tot plegat i li donem forma de truita.
També podem presentar el plat utilitzant un motlle per donar-li la forma que vulguem, a gust del consumidor, encara que en la recepta tradicional és en forma de truita.
Per acabar, afegim a sobre el Trinxat uns trossos de rosta ben cruixent de cansalada que haurem cuit al forn o fregit amb una mica d’oli d’oliva.




Maridatge recomanat:

TRINXAT : De la Cerdanya, evidentment, malgrat que amb diferents ingredients arriba ben bé fins a Lleó, on allá un dels components es el pebre vermell.
Patata, col i poc més, la mà que ho remou, els quatre components que l’acompanyen i, la rosta final i un “cop” de butifarra negre el fan un plat amb nom i cognom!! Dels que alguns s’en aprofiten com si d’un civet de senglar es tractés: Tall per tall i salvant distàncies os suggereixo un negre molsut, crec que un Mont-sant pot anar de perles i, si sou colla compreu un Back in box ( 5-10 litres ) porró de broc generós i, “apali”, a mirar el cel!!

Agustí Salas Rolland.

 

Per a més informació dels vins:

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

Espinacs a la Catalana

Publicat dia 19 febrer 2014

  Els espinacs a la catalana o espinacs amb panses i pinyons era ja una combinació molt apreciada a l’època medieval i encara ara és la manera més característica, en la cuina catalana, de preparar els espinacs i que ha…

Llegeix-ne més

Trinxat de la Cerdanya amb rosta

Publicat dia 24 novembre 2013

    Trinxat és un plat de la Cerdanya, l’Alt Urgell i Andorra fet a base de bullir patata i col i després triturar i barrejar-los. Tot i que en la actualitat està estès per tota la nostra terra. Opcionalment…

Llegeix-ne més

Comenta