Patates d’Olot

Publicat dia 1 novembre 2013 cuina catalana. farcits

 

Ah, amics meus! La Garrotxa i la seva cuina, poderosa i amb caràcter, amb sabors que esclaten al paladar com volcà en erupció, fesols de Sta Pau, botifarres del perol, patates, pernil, embotits, ratafia…

Com l’exemple que ens ocupa: Dos trossets de bona patata, un damunt l’altre, fent muntanya, i amb la sorpresa interior de carn ben rostida que a la primera queixalada  ens fa sentir el plaer insuperable de l’explosió de la natura en el paladar.

 

Ingredients per 4 persones:

1 kg de  patates de La Garrotxa  mitjanes

150 g de carn picada de vedella

150 g de carn picada de porc

2 cebes mijanes

2 tomàquets madurs ratllats (sense pell ni llavors)

Una mica de molla de pa remullada amb llet

Sal 

Pebre

Oli d’oliva verge extra

1 copeta de vi ranci

1 polsim de nou moscada

3 clares d’ou

Elaboració:

La farsa:

En una cassoleta amb oli d’oliva, fem un sofregit amb la ceba, i quan la tinguem de color dauradet hi afegim el tomàquet. Ho deixem una estoneta i hi posarem la carn picada i ho coem tot plegat afegint-li una mica de sal, pebre i un polsim de nou moscada ratlladeta al moment. Quan la carn sigui gairebé cuita hi tirarem la copeta de vi ranci i el deixerem reduir poc a poc. A continuació barregem aquesta farsa amb la molla de pa remullada amb la llet i ja la tindrem a punt per farcir les patates. 

 

 

Les patates:

Pelem les patates i les tallem en rodanxes d’uns 0’5 cm de gruix, les rentem i les fregim amb abundant oli d’oliva (Que cobreixi sobradament les patates, depèn de la quantitat ho podem fer en un parell o tres vegades). Un cop les tinguem gairebé fregides, les treiem amb una escumadora i les coloquem al damunt de paper absorbent.

Tot seguit, posem en un troç de patata una mica de la farsa al damunt i un altra troç de patata a sobre apretant-ho lleugerament. Així ho farem amb totes les patates.

Pasarem les patates per clara d’ou batuda i les fregirem amb l’oli ben roent uns 2 minutets o  fins que tinguin un color daurat.

Les posem al damunt de paper absorbent per que deixin anar l’excés d’oli i a punt per anar al plat i gaudir-les!

 

 

 

 

Maridatge recomanat:

Eduard: Un dels plats més “viciosos” de Catalunya, on la patata embolcalla un tall saborós digne d’una comarca volcànica on la teca es el reflexe del lloc . Poca cosa os haig de dir perqué, si no ho conexeu quasi us puc denunciar per anti-patriotes!

Bromes a part, el vi adient es sense dubte de l’Empordà, Rigau Ros reserva, Campmany-Empordà.

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: farcits

Carxofes farcides de Botifarra

Publicat dia 19 novembre 2014

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Albergínies farcides de carn

Publicat dia 3 abril 2014

  Les albergínies estan presents a la gastronomia de moltes zones del planeta. Són ideals per a preparar plats vegetarians. Es poden fer moltes innovacions creatives substituint carns per llesques d’albergínia o albergínia picada. Molt sovint l’albergínia apareix combinada o…

Llegeix-ne més

Comenta