Carxofes farcides de Botifarra

blog1

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i Itàlia on hi ha una varietat amb espines molt coneguda i apreciada que es produeix a Sardenya, però no és gaire coneguda mundialment. Les varietats principals són la de Tudela i la Viola de Provença.

Les carxofes es poden menjar crues o cuites depenet del gust i de la zona. Poden ser el plat central o es poden servir com a acompanyament. A la brasa o al forn són les maneres més senzilles de preparar aquesta hortalissa, car conserven tot el gust. Igualment són molt bones simplement bullides o al vapor amb un raig d’oli d’oliva, allioli o salsa vinagreta segons els gustos.

De formes més elaborades es preparen fregides, arrebossades o no, per acompanyar altres plats, carns o peixos. Són molt apreciades també com a ingredient d’arrosos i estofats o truita. Les carxofes farcides poden constituir un plat per sí soles. Es poden farcir amb una varietat d’ingredients, com carn picada, bacallà, marisc, pernil, ous samfaina o per exemple amb botifarra que és la recepta que detallem a continuació. 

Ingredients:

8 carxofes
150 gr. de carn de botifarra
Ceba confitada 
Alls tendres
2 tomàquets madurs ratllats
Pebrots del “Piquillo”
Sal 
Pebre
Oli d’oliva verge extra
Beixamel
Formatge parmesà o de Maó ratllat

Elaboració:

Treiem les fulles exteriors de les carxofes i el tronc, les tallem per la part de dalt horitzontalment i les buidem una miqueta.
Les bullim amb aigua i sal, posant-li una culleradeta de farina perque agafin un color més bonic.
A banda haurem fet el farcit: Sofregim una mica els alls tendres i afegim la carn de botifarra i deixem que es fagi una estoneta. A continuació hi tirem el tomàquet, ho deixem coure uns minuts i posem una mica de ceba confitada.
Omplim les carxofes amb aquesta farsa, hi posem una mica de beixamel i formatge ratllat al damunt i les gratinem al forn.
Per fer la salsa del fons del plat, només hem de triturar uns quants pebrots del “Piquillo”. Així de senzill! (Aquesta salsa ens pot servir per altres plats)
Proveu de fer-les, queden fantàstiques!
Si no disposem de ceba confitada, sofregirem la ceba amb la botifarra i els alls.

Maridatge recomanat:

Carxofes “golafres”, on l’embolcall és el contenedor del farcit, una bona excusa per mirar el temps amb el porró, un vi de l’any dins d’un “Back in box”, honrat i bebedor negre del celler del Masroig (D.O. Montsant)

Agustí Salas Rolland.

bib-masroig-jove

 

Receptes similars: carxofes

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: farcits

Albergínies farcides de carn

Publicat dia 3 abril 2014

  Les albergínies estan presents a la gastronomia de moltes zones del planeta. Són ideals per a preparar plats vegetarians. Es poden fer moltes innovacions creatives substituint carns per llesques d’albergínia o albergínia picada. Molt sovint l’albergínia apareix combinada o…

Llegeix-ne més

Patates d’Olot

Publicat dia 1 novembre 2013

  Ah, amics meus! La Garrotxa i la seva cuina, poderosa i amb caràcter, amb sabors que esclaten al paladar com volcà en erupció, fesols de Sta Pau, botifarres del perol, patates, pernil, embotits, ratafia… Com l’exemple que ens ocupa:…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Carxofes amb Calamarsons

Publicat dia 17 desembre 2014

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Comenta