Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Escamarlanets saltats

Publicat dia 30 setembre 2013 peix i marisc

blog

L’escamarlà el trobem avui en dia a tot arreu, fresc i congelat, de totes mides, potser és del pocs crustacis que toleren prou bé la seva conservació congelats, però avui n’hem trobat a Blanes, dels fresquets que encara belluguen, i  petitets. I els hem fet d’una manera molt senzilleta. I la veritat és que és un platet excepcional.

A Catalunya són molt apreciats des de la meitat del segle passat i és un crustaci propi de: Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Selva, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Montsià i Tarragonès.

blog2

Ingredients per 4 persones:

1 kg d’escamarlans petits

Oli d’oliva verge extra

Sal

All i julivert

1 copeta de conyac.

(Podem fer-los també prescindint de l’all)

blog1

Elaboració:

Salem els escamarlanets i els saltem una mica en una paella amb oli d’oliva. Flamegem amb el conyac, deixem reduir una mica i els hi tirem una mica d’all i julivert picadet al damunt. O com em dit abans només amb una mica de julivert.

Una altra manera de fer-los seria amb ceba o ceba confitada enlloc de l’all i julivert.  Si els fem amb la ceba crua, la sofregim abans de saltar els escamarlans i seguim el mateix procediment anterior.

Si utilitzem ceba confitada, només cal afegir-li al final de la cocció.

Hem de tenir amb compte que la cocció ha de ser a foc ben fort i ràpida, per tal de no malmetre els escamarlans i evitar que ens quedin excessivament cuits.

blog3

Maridatge recomanat:

Els escamarlans són tots uns senyors, turgents, incitadors… És un dels productes que la mar ens ofereix, i si podem, al peu de la mar ens els cruspim. La seva senzillesa i el seu delicat sabor ens porta a un vi blanc com cal , evidentment un Sumarroca Sauvignon Blanc, del Penedés i fet a consciència, assaboriu-lo lentament!

Agustí Salas Rolland.

bodegues-sumarroca-muscat-penedes-spain-10590818

Receptes similars: peix i marisc

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Comenta