Els Macarrons de la Ramona

Publicat dia 16 gener 2015 cuina catalana. pastes

blog9

Us agraden els macarrons? Sí però, perquè els de la mare són sempre els més bons, siguin com siguin fets? Els sabors que ens transporten en el temps i a vivències entranyables, són inoblidables.

Així que no podia ser d’altra manera. Aquesta recepta és un homenatge a la meva mare, la Ramona. A part haig de dir, que és la primera recepta que em va ensenyar a fer amb 14 o 15 anys. No us penseu, em va costar el meu temps (I el d’ella) aprendre-la.

Per altra banda, no sé si a ella li agradaria gaire veure-la escrita, guardava sempre els seus secrets culinaris a pany i forrellat, però també em va ensenyar que la cuina era transmetre passió i sentiment, dedicar-hi temps i dedicació,  i tot això a mi m’agrada compartir-ho.

També us vull tornar a explicar la diferència entre la pasta a l’estil italià i la que fem a la nostra cuina. A Itàlia la pasta es cou més grenyal (Al dente) i després s’hi afegeix la salsa al damunt. Aquí la fem barrejant tots els ingredients a la cassola perquè es coguin o acabin de coure’s tots junts. Un dels exemples més clars podrien ser el “Fideus a la cassola” 

Ingredients:

400 gr de Macarrons

1 Llaminera de porc (Rellomillo, Filet de porc)

2 Cebes

Ceba confitada

Salsa de tomàquet

Beixamel

Formatge ratllat (Al gust)

Aigua (Per bullir els macarrons)

Oli d’oliva verge extra

Sal

Elaboració:

En primer lloc farem la ceba confitada, ens ha de quedar bastant feta, fins que agafi un color ben fosquet

Per a més informació de com fer-la, cliqueu l'imatge
Per a més informació de com fer-la, cliqueu l’imatge

 

En una altra cassola posem la llaminera, salada i empebrada, a rostir amb el parell de cebes tallades en juliana

blog2

Hem de procurar que ens quedi dauradeta, però tampoc massa feta. Ens ha de quedar una mica rosadeta per dins

blog3

La deixem refredar una mica i l’esmicolem amb les mans

blog4

A continuació barregem la ceba confitada amb la salsa de tomàquet i la carn

blog5

Bullim amb aigua abundant i sal els macarrons (El temps dependrà de les instruccions del fabricant) i els barregem amb la barreja  anterior afegint-hi una mica d’aigua de la seva cocció.

blog6

Els posem en un plat o recipient apte per anar al forn, hi posem beixamel i el formatge ratllat al damunt i els gratinem.

I ja tenim els macarrons de la Ramona a punt per anar a taula. Bon profit!

blog7

Nota: Podríem substituir els macarrons per altre tipus de pasta que ens agradi. O també fer-los amb carn picada o de botifarra o salsitxes en lloc de la llaminera.

Maridatge recomanat:

Qui no ha gaudit dels macarrons de la mare o iaia que té mil i una sortides per a fer dels plats senzills una festa major i els macarrons (I la pasta en general) crec que és a través d’ella que s’intimant gustos, sabors i records i on el tomàquet és l’equalitzador perfecte. Davant de l’experiència d’una mare ja rodada, només us dic, bon profit i, un bon vi, un negre del Bages: Bernat Oller, un dels ja nombrosos vins d’aquesta comarca que demana un lloc entre els vins catalans on joiosament tots tenen el seu lloc. Salut!

Agustí Salas Rolland

th2_bernat_oller_fitxa
Per més informació, cliqueu l’imatge

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes

Fideus amb Galeres i Calamarsons

Publicat dia 25 febrer 2015

Gambes, escamarlans, llagostins, llamàntols, llagostes… La galera a vegades sembla la cosineta pobre, sembla que només s’hagi d’utilitzar per donar sabor als fumets o als arrosos. Poc apreciada en segons quines cuines i exaltada en d’altres. Jo he arribat a…

Llegeix-ne més

Fideus rossejats

Publicat dia 2 setembre 2014

  No s’han de confondre aquests fideus amb la Fideuà, originària de Gandia, que es fa amb fideus gruixuts del foradet, i que es serveix sense allioli, encara que popularment s’hen diu Fideuà a qualsevol preparació feta amb fideus i…

Llegeix-ne més

Comenta