Us agraden els macarrons? Sà però, perquè els de la mare són sempre els més bons, siguin com siguin fets? Els sabors que ens transporten en el temps i a vivències entranyables, són inoblidables.
Aixà que no podia ser d’altra manera. Aquesta recepta és un homenatge a la meva mare, la Ramona. A part haig de dir, que és la primera recepta que em va ensenyar a fer amb 14 o 15 anys. No us penseu, em va costar el meu temps (I el d’ella) aprendre-la.
Per altra banda, no sé si a ella li agradaria gaire veure-la escrita, guardava sempre els seus secrets culinaris a pany i forrellat, però també em va ensenyar que la cuina era transmetre passió i sentiment, dedicar-hi temps i dedicació,  i tot això a mi m’agrada compartir-ho.
També us vull tornar a explicar la diferència entre la pasta a l’estil italià i la que fem a la nostra cuina. A Ità lia la pasta es cou més grenyal (Al dente) i després s’hi afegeix la salsa al damunt. Aquà la fem barrejant tots els ingredients a la cassola perquè es coguin o acabin de coure’s tots junts. Un dels exemples més clars podrien ser el “Fideus a la cassola”Â
Ingredients:
400 gr de Macarrons
1 Llaminera de porc (Rellomillo, Filet de porc)
2 Cebes
Salsa de tomà quet
Beixamel
Formatge ratllat (Al gust)
Aigua (Per bullir els macarrons)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Elaboració:
En primer lloc farem la ceba confitada, ens ha de quedar bastant feta, fins que agafi un color ben fosquet
En una altra cassola posem la llaminera, salada i empebrada, a rostir amb el parell de cebes tallades en juliana
Hem de procurar que ens quedi dauradeta, però tampoc massa feta. Ens ha de quedar una mica rosadeta per dins
La deixem refredar una mica i l’esmicolem amb les mans
A continuació barregem la ceba confitada amb la salsa de tomà quet i la carn
Bullim amb aigua abundant i sal els macarrons (El temps dependrà de les instruccions del fabricant) i els barregem amb la barreja  anterior afegint-hi una mica d’aigua de la seva cocció.
Els posem en un plat o recipient apte per anar al forn, hi posem beixamel i el formatge ratllat al damunt i els gratinem.
I ja tenim els macarrons de la Ramona a punt per anar a taula. Bon profit!
Nota: PodrÃem substituir els macarrons per altre tipus de pasta que ens agradi. O també fer-los amb carn picada o de botifarra o salsitxes en lloc de la llaminera.
Maridatge recomanat:
Qui no ha gaudit dels macarrons de la mare o iaia que té mil i una sortides per a fer dels plats senzills una festa major i els macarrons (I la pasta en general) crec que és a través d’ella que s’intimant gustos, sabors i records i on el tomà quet és l’equalitzador perfecte. Davant de l’experiència d’una mare ja rodada, només us dic, bon profit i, un bon vi, un negre del Bages: Bernat Oller, un dels ja nombrosos vins d’aquesta comarca que demana un lloc entre els vins catalans on joiosament tots tenen el seu lloc. Salut!
Agustà Salas Rolland