No s’han de confondre aquests fideus amb la Fideuà , originà ria de Gandia, que es fa amb fideus gruixuts del foradet, i que es serveix sense allioli, encara que popularment s’hen diu Fideuà a qualsevol preparació feta amb fideus i d’estil sec, a la paella. Però no, hem d’acostumar-nos a dir les coses pel seu nom i respectar els orÃgens i tradicions en la cuina i la seva història.
Aquests es fan tradicionalment amb fideus de cabell d’à ngel, encara que avui hem utilitzat uns fideus del nº2 que teniem a mà . Aquests sà es serveixen amb allioli. Nomès hem de rossejar els fideus, tirar-hi un bon fumet, coure’ls i podem acabar de secar-los al forn.
Ingredients per a 4 persones:
400 gr de fideus de cabell d’Ã ngel (o fideus primets)
2 grans d’all
Oli d’oliva verge extra
Sal
Fumet de peix
Un bon grapat de peix de roca
1 cap de rap
Crancs
Galeres
1 ceba
1 porro
1 branqueta d’api
uns grans d’all
2 tomà quets
Oli d’oliva verge extra
Sal
Aigua
Elaboració del fumet:
En una olla sofregim una mica el alls, a continuació, totes les verdures tallades petites. Quan siguin una mica cuites hi afegim 3 litres d’aigua (Aprox.) i esperem que arrenqui el bull, moment en que hi tirarem el peix i ho deixarem coure poc a poc uns 30/40 minuts. Seguidament colarem el fumet i ja el tindrem a punt. Recomano que en feu en quantitat suficient i que guardeu les restes del peix. Sempre en podem fer una bona sopa de peix.
Elaboració dels fideus:
En primer lloc posem un bon raig d’oli d’oliva a la paella i rossegem els fideus.
Hem d’anar remenant-los sense parar fins que els tinguem ben daurats.
A continuació hi tirem el fumet bullint, unes 4 mides de la quantitat de fideus, i ho deixem coure a foc fort uns 4 minuts. Tot seguit podem acabar la cocció al forn fins que quedin secs.
Mentre es couen els fideus (o abans) prepararem un bon allioli.
I ja tindrem el plat a punt per anar a taula. Bon profit!
Maridatge del fideus:
Pendent d’actulització