Aprofitant que el cap de setmana passat es va celebrar a Lleida el 35è Aplec del Caragol, nosaltres, que no vam poder ser-hi, també vam voler fer el nostre petit aplec a uns kms de distà ncia i no perdre’ns del tot la festa.
Aixà que, un bon grapat de cargols, un parellet de peus de porc, un bon sofregit i a llepar-se’n els dits!
Un d’aquells plats que, ja em permetreu, serveix per fer el garrinet, xarrupant i xuclant per tot arreu, i sense oblidar-nos de sucar-hi pa!Â
Ingredients per bullir els peus:
4 peus de porc (oberts per la meitat i lligadets)
1 ceba grossa
1 cabeça d’alls
1 pastanaga
1 porro
1 farcellet d’herbes aromà tiques
1/2 branquilló de canyella
Pebre negre en gra
Sal
Aigua
Elaboració dels peus:
En un olla hi posem tots els ingredients i ho fem bullir per espai d’uns 90 minuts. Els peus no ens han de quedar massa fets, ja que completarem la cocció després.  Colem i reservem el brou de la cocció.
Elaboració del cargols:
Rentem els cargols (degudament purgats amb anterioritat), i els enganyem:
Posem en una cassola, amb aigua freda que els cobreixi à mpliament, a foc lent perquè vagin sortint, i a continuació, els bullim durant uns 10 minuts aproximadament afegint-hi la sal una mica abans d’acabar la cocció.
Ingredients per el sofregit:
2 o 3 cebes
2 grans d’all
1 pastanaga
1 tomà quet pelat i sense llavors
Farina
1 copeta de vi ranci
Oli d’oliva verge extra
Uns trossets de pernil
Per la picada:
1 gra d’all
Un grapadet d’ametlles torrades
Un grapadet d’avellanes torrades
1 carquinyoli
Una mica de julivert
Elaboració del plat:
Fem un sofregit a consciència i amb paciéncia amb els ingredients abans esmentats i quan el tinguem ben confitadet, hi posem una culleradeta de farina i la coem una mica sense deixar de remenar (Això ens servirà per espessir una mica la salsa)Â
Afegim la copeta de vi ranci i el deixem reduir.
A continuació hi afegim els trossets de pernil, els hi donem un parell de tombs i ja hi podrem posar els peus amb una mica de brou de la seva cocció. Ho deixem fent xup-xup una estoneta i a continuació hi posem els cargols.Â
Una altra estoneta a foc baix i seguidament hi tirem la picada, ho deixem 5 minutets i plat acabat. Però no per menjar-lo, sino que el deixerem reposar i el menjarem l’endemà .
Maridatge del plat:
Pendent d’actualització.