Peus de porc amb cargols

Publicat dia 6 agost 2013 cargols. cuina catalana. esmorzars de forquilla. porc

 

Aprofitant que el cap de setmana passat es va celebrar a Lleida el 35è Aplec del Caragol, nosaltres, que no vam poder ser-hi, també vam voler fer el nostre petit aplec a uns kms de distància i no perdre’ns del tot la festa.

Així que, un bon grapat de cargols, un parellet de peus de porc, un bon sofregit i a llepar-se’n els dits!

Un d’aquells plats que, ja em permetreu, serveix per fer el garrinet, xarrupant i xuclant per tot arreu, i sense oblidar-nos de sucar-hi pa! 

Ingredients per bullir els peus:

4 peus de porc (oberts per la meitat i lligadets)
1 ceba grossa
1 cabeça d’alls
1 pastanaga
1 porro
1 farcellet d’herbes aromàtiques
1/2 branquilló de canyella
Pebre negre en gra
Sal
Aigua

Elaboració dels peus:

En un olla hi posem tots els ingredients i ho fem bullir per espai d’uns 90 minuts. Els peus no ens han de quedar massa fets, ja que completarem la cocció després.  Colem i reservem el brou de la cocció.

 

Elaboració del cargols:

 

Rentem els cargols (degudament purgats amb anterioritat), i els enganyem:
Posem en una cassola, amb aigua freda que els cobreixi àmpliament, a foc lent perquè vagin sortint, i a continuació, els bullim durant uns 10 minuts aproximadament afegint-hi la sal una mica abans d’acabar la cocció.

Ingredients per el sofregit:

2 o 3 cebes
2 grans d’all
1 pastanaga
1 tomàquet pelat i sense llavors
Farina
1 copeta de vi ranci
Oli d’oliva verge extra
Uns trossets de pernil

Per la picada:

1 gra d’all
Un grapadet d’ametlles torrades
Un grapadet d’avellanes torrades
1 carquinyoli
Una mica de julivert

Elaboració del plat:

Fem un sofregit a consciència i amb paciéncia amb els ingredients abans esmentats i quan el tinguem ben confitadet, hi posem una culleradeta de farina i la coem una mica sense deixar de remenar (Això ens servirà per espessir una mica la salsa) 
Afegim la copeta de vi ranci i el deixem reduir.
A continuació hi afegim els trossets de pernil, els hi donem un parell de tombs i ja hi podrem posar els peus amb una mica de brou de la seva cocció. Ho deixem fent xup-xup una estoneta i a continuació hi posem els cargols. 
Una altra estoneta a foc baix i seguidament hi tirem la picada, ho deixem 5 minutets i plat acabat. Però no per menjar-lo, sino que el deixerem reposar i el menjarem l’endemà.

 

 

Maridatge del plat:

Pendent d’actualització.


Receptes similars: cargols

Cargols a la Llauna

Publicat dia 12 novembre 2014

O agraden amb bojeria o no agraden gens, no hi ha punt mig. És un altre del plats més tipics de la cuina catalana, sobretot a Lleida, on cada any es celebra l’Aplec del Cargol, des del 1980. És un plat…

Llegeix-ne més

Galtes de Porc amb Cargols

Publicat dia 22 setembre 2014

  Ingredients: 4 galtes porc 1 kg. (aprox.) de cargols 3 ceba 1 porro 2 ó 3 grans d’all 1 pastanaga 2 tomàquets petitons ratllats Una mica de pebrot verd i vermell 1 got vi negre 1 copeta de conyac 2 gots brou de carn o…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: esmorzars de forquilla

Vedella amb Bolets

Publicat dia 30 octubre 2014

  No hauriem de confondre aquest plat amb el Fricandó, senzillament per la seva tècnica de cocció. El fricandó el fem amb filets enfarinats i fregits i amb base d’un sofregit, mentre que aquí rostim o estofem la vedella amb…

Llegeix-ne més

Braó de Porc al Forn

Publicat dia 1 agost 2014

  El braó de porc  és una part de l’especejament del porc: El braó està situat entre la unió dels dos ossos de la pota on es forma el colze. Té un sabor fort, és molt aromàtic, conté abundant greix…

Llegeix-ne més

Receptes similars: porc

Faves a la Catalana

Publicat dia 11 abril 2015

  Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromàtiques com…

Llegeix-ne més

Dijous Gras, Llarder o Jarder

Publicat dia 26 febrer 2014

  Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc”, “Dia de la truita” o “Dijous de les Llardufes” (Empordà), és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català….

Llegeix-ne més

Comenta