Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Bullit de patates i bacallà

Publicat dia 10 gener 2013 bacallà
blog1
Tal i com diu un dels que jo considero els meus mestres, Jaume Fàbrega, en un dels seus articles a Forquilla Gironina. “Cuina per després dels grans tecs” o cuina per a malalts o cuina, simplement, per estar massa enfitats, tips, sadollats, farts, plens, sobretot després de festes. És quan ens venen bé, sobretot, coses bullides, lleugeres, tendint a la cosa vegetal. Necessitem, segons la tradició, una cuina que ens refaci, brous, verduretes, però tambè feta amb la tècnica del bullit, que juntament amb el vapor, és la més lleugera.
Jo afegiria que, a part de cuina per a malats o per després de grans àpats, són plats tan senzills com saludables pel dia a dia, i que no tenen res que envejar a molts dels considerats com a “Grans plats”.
Ingredients:
4 trossos de bacallà dessalat
4 patates “kennebec” mitjanes
2 cebes tendres
2 tomàquets madurs
3 o 4 grans d’all
1 fulla de llorer
Uns brins de safrà
Oli d’oliva verge extra
Sal
Elaboració:
Posem una olla amb aigua a bullir amb les cebes, els grans d’all, els tomàquets tallats i sense pell, la fulla de llorer i un polsim de sal.
Quan arrenqui el bull, ho deixem uns minutets i hi afegim les patates esqueixades i uns brins de safrà. Les deixem coure amb l’olla tapada, fins que siguin gairebé cuites i en aquest moment hi posem els trossos de bacallà que, amb un parell més de minutets més de cocció, ja el tindrem llest.
Deixem reposar amb l’olla tapada uns minutets més i a punt per menjar!
blog2
Maridatge recomanat:
Amic meu: Aquest plat m’ha fet suar, donat la seva delicadessa volia un vi, que estant a l’alçada, embolcallés golafrement el seu sabor. És una malvasia de Tenerife, d’una bodega que ve de 1779. Que vagi de gust!
Agustí Salas Rolland.
181249_548258698546711_648669327_a

 

.

 

Receptes similars: bacallà

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Comenta