Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Truita de Patates i Ceba

Publicat dia 25 gener 2015 ous i truites

blog1

 

Fins fa poc el primer document conegut en el qual es feia referència a la truita de patates era un escrit datat en 1817 dirigit a les Corts de Navarra en el qual es parlava que els habitants de Pamplona consumien: dos o tres ous en truita per a cinc o sis barrejant patates, pa, etc.

Alguns suggereixen que va ser el general Tom√°s de Zumalac√°rregui qui va inventar la truita de patates “per necessitat”, ja que era un plat senzill i nutritiu capa√ß de sadollar l’apetit de l’ex√®rcit carlista.

Uns altres proposen que la invenci√≥ se li hauria d’atribuir al cuiner belga Lancelot de Casteau, que va publicar la recepta en 1604 i que va treballar com a cuiner de tres bisbes de Lieja.

No obstant aix√≤, en el llibre “La patata a Espanya. Hist√≤ria i Agroecologia del Tubercle And√≠”, escrit pel cient√≠fic del CSIC Javier L√≥pez Llinatge, se situa l’origen de la truita espanyola en la localitat extremenya de Villanueva de la Serena al segle XVIII. L’obra fa refer√®ncia a documents que parlen de la truita de patates en aquesta localitat en 1798, i atribueix la seva invenci√≥ a Joseph de Tena Godoy i al marqu√®s de Robledo.

Com arreu, la truita de patata √©s un aliment molt b√†sic present a gaireb√© tots els bars i restaurants de Catalunya, el Pa√≠s Valenci√†¬†i les Illes Balears. Normalment es menja amb llesques de pa amb tom√†quet. Per√≤ sembla que aquesta mena de truita ve a compliment d’altres de m√©s t√≠piques, com el trinxat¬†o la truita d’espinacs. Les truites de patates eren plats que els pagesos portaven al camp, quan no podien passar per casa a menjar. Actualment continua sent un plat t√≠pic “per a emportar” a picnics, a casa d’alg√ļ, etc.

Segons¬†Josep Pla¬†en¬†El que hem menjat¬†la truita de patates era considerat una substitut pobre al qual, en temps de m√©s bonan√ßa, la gent de Catalunya preferia la truita d’ous, que era m√©s cara perqu√® requeria m√©s ou per persona, un aliment no sempre f√†cil d’obtenir i de major cost.

A Occit√†nia, la gent de camp havia menjat sempre tots els seus √†pats a casa, per√≤ cap al 1900¬†hi va haver un canvi de costums. En aquesta √®poca va comen√ßar la mecanitzaci√≥¬†de l’utillatge, que permetia treballar terres m√©s grans i els camperols anaven m√©s lluny de casa seva, de manera que l’√†pat¬†que feien cap a les 10 o 11 del mat√≠ el menjaven al camp. L’etn√≤leg occit√† Albert Goursaud¬†explica que, almenys al Llemos√≠, aquest √†pat, que fins aleshores solia ser una sopa, en aquests nous temps molt sovint estava refor√ßat d’una truita de patates dita “omelette muraille”.

Tamb√© hi ha el s√† i agradable costum d’afegir a aquesta truita una mica de ceba.

Ingredients per 4 persones:

6 o 8 Ous de pagès (Preferiblement ecològics)

Patates

Ceba (Opcional)

Oli d’oliva verge extra

Sal

Elaboració:

En una paella amb un bon raig d’oli d’oliva confitem a foc baix les patates i la ceba. Quan ho tinguem confitat¬†ho¬†traiem de la paella amb una escumadora i ho posem al damunt de paper absorbent per treure-li l’exc√©s d’oli.

En un bol batem els ous ben batuts i a continuació hi barregem les patates i la ceba.

Posem la paella al foc amb un raig d’oli, hi tirem la mescla i ho remenem tot plegat fins que qualli una mica, li donem la volta, amb l’ajuda d’un plat i deixem coure una estoneta. Podem comprovar el punt de cocci√≥ de la truita punxant-la amb un escuradents o “pinxo”. Les truites sempre han de quedar un punt¬†sucosetes.

La mida de la paella dependrà del gruix que li vulguem donar.

També queda molt bona amb ceba confitada, que ja tindríem prèviament feta, confitant a part les patates soles i afegint la ceba quan la patata ja és cuita.

Ara només faltarà una bona traça. I a gaudir de la truita amb unes llesques de pa amb tomàquet i un bon vinet.

Maridatge recomanat:

Pendent d’actualitzaci√≥.

Receptes similars: ous i truites

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta √©s una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista √©s el bolet, en aquest cas camagroc, per√≤ podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o b√© xampinyons o…

Llegeix-ne més

Arr√≤s amb Rag√ļ i Ou escaldat

Publicat dia 20 octubre 2014

  Podriem dir que √©s un “arr√≤s a la cubana” amb una altra personalitat. Arr√≤s, ou escaldat i salsa bolonyesa (Rag√ļ), per√≤ anem a pams… Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com √©s coneguda per tots nosaltres i tamb√© arreu, a Bolonya…

Llegeix-ne més

Comenta