Fins fa poc el primer document conegut en el qual es feia referència a la truita de patates era un escrit datat en 1817 dirigit a les Corts de Navarra en el qual es parlava que els habitants de Pamplona consumien: dos o tres ous en truita per a cinc o sis barrejant patates, pa, etc.
Alguns suggereixen que va ser el general Tomás de Zumalacárregui qui va inventar la truita de patates “per necessitat”, ja que era un plat senzill i nutritiu capaç de sadollar l’apetit de l’exèrcit carlista.
Uns altres proposen que la invenciĂł se li hauria d’atribuir al cuiner belga Lancelot de Casteau, que va publicar la recepta en 1604 i que va treballar com a cuiner de tres bisbes de Lieja.
No obstant això, en el llibre “La patata a Espanya. Història i Agroecologia del Tubercle AndĂ”, escrit pel cientĂfic del CSIC Javier LĂłpez Llinatge, se situa l’origen de la truita espanyola en la localitat extremenya de Villanueva de la Serena al segle XVIII. L’obra fa referència a documents que parlen de la truita de patates en aquesta localitat en 1798, i atribueix la seva invenciĂł a Joseph de Tena Godoy i al marquès de Robledo.
Com arreu, la truita de patata Ă©s un aliment molt bĂ sic present a gairebĂ© tots els bars i restaurants de Catalunya, el PaĂs ValenciĂ Â i les Illes Balears. Normalment es menja amb llesques de pa amb tomĂ quet. Però sembla que aquesta mena de truita ve a compliment d’altres de mĂ©s tĂpiques, com el trinxat o la truita d’espinacs. Les truites de patates eren plats que els pagesos portaven al camp, quan no podien passar per casa a menjar. Actualment continua sent un plat tĂpic “per a emportar” a picnics, a casa d’algĂş, etc.
Segons Josep Pla en El que hem menjat la truita de patates era considerat una substitut pobre al qual, en temps de mĂ©s bonança, la gent de Catalunya preferia la truita d’ous, que era mĂ©s cara perquè requeria mĂ©s ou per persona, un aliment no sempre fĂ cil d’obtenir i de major cost.
A OccitĂ nia, la gent de camp havia menjat sempre tots els seus Ă pats a casa, però cap al 1900 hi va haver un canvi de costums. En aquesta època va començar la mecanització de l’utillatge, que permetia treballar terres mĂ©s grans i els camperols anaven mĂ©s lluny de casa seva, de manera que l’Ă pat que feien cap a les 10 o 11 del matĂ el menjaven al camp. L’etnòleg occitĂ Albert Goursaud explica que, almenys al LlemosĂ, aquest Ă pat, que fins aleshores solia ser una sopa, en aquests nous temps molt sovint estava reforçat d’una truita de patates dita “omelette muraille”.
TambĂ© hi ha el sĂ i agradable costum d’afegir a aquesta truita una mica de ceba.
Ingredients per 4 persones:
6 o 8 Ous de pagès (Preferiblement ecològics)
Patates
Ceba (Opcional)
Oli d’oliva verge extra
Sal
ElaboraciĂł:
En una paella amb un bon raig d’oli d’oliva confitem a foc baix les patates i la ceba. Quan ho tinguem confitat ho traiem de la paella amb una escumadora i ho posem al damunt de paper absorbent per treure-li l’excĂ©s d’oli.
En un bol batem els ous ben batuts i a continuaciĂł hi barregem les patates i la ceba.
Posem la paella al foc amb un raig d’oli, hi tirem la mescla i ho remenem tot plegat fins que qualli una mica, li donem la volta, amb l’ajuda d’un plat i deixem coure una estoneta. Podem comprovar el punt de cocciĂł de la truita punxant-la amb un escuradents o “pinxo”. Les truites sempre han de quedar un punt sucosetes.
La mida de la paella dependrà del gruix que li vulguem donar.
TambĂ© queda molt bona amb ceba confitada, que ja tindrĂem prèviament feta, confitant a part les patates soles i afegint la ceba quan la patata ja Ă©s cuita.
Ara només faltarà una bona traça. I a gaudir de la truita amb unes llesques de pa amb tomà quet i un bon vinet.
Maridatge recomanat:
Pendent d’actualitzaciĂł.
Si, molt bona, pero falta la cantitat de patates
No se quina cantidad de patates posar
Moltes gracias
És una d’aquelles receptes que em sembla que no trobarem a ningĂş a qui no li agradi.
La truita de patates amb un bon pa amb tomaca Ă©s sopar de cap de setmana o de terrasseta d’estiu.
PTNTS
Dolça
Si Ă©s que les coses senzilles sĂłn les mĂ©s bones! M’ha agradat que utilitzis ous ecològics, jo tambĂ© ho faig pel tema de l’explotaciĂł animal. Per cert aquesta truita diu menja’m!!
Anna