Podriem dir que és un “arròs a la cubana” amb una altra personalitat. Arròs, ou escaldat i salsa bolonyesa (Ragú), però anem a pams…
Curiosament, la “Salsa bolonyesa” com és coneguda per tots nosaltres i també arreu, a Bolonya no existeix. És coneix i és reconegut des de l’any 1982 per la Cambra de Comerç d’aquesta ciutat l’anomenat “Ragú a la bolonyesa”. El Ragú (en francès ragoût) és una preparació tÃpica de la cuina italiana que consisteix a deixar coure carns (aus, caça, etc.) En els seus propis sucs (amb la cassola tapada), durant un perÃode prolongat, entre dues i quatre hores, a baixa temperatura.
La recepta original es fa amb carn magra de bou, cansalada, vi negre o blanc sec, salsa de tomà quet, ceba, pastanaga i api. També diu que si pot afegir llet, però es diu a la recepta original, que per substituir el vi. També si poden afegir herbes aromà tiques al gust.
Sigui com sigui, no a tot arreu es prepara igual, i aquesta és la versió del Ragú que hem fet:
Ingredients per al Ragú:
150 gr. de carn picada de vedella, 150gr de carn picada de porc,2 cebes mitjanetes, 1 pastanaga, 1 branqueta petita d’api, una mica de pebrot vermell , 3 o 4 tomà quets madurs triturats sense pell ni llavors, 1/4l. de vi negre sec, oli d’oliva verge extra, herbes aromà tiques (Orenga, llorer…), sal , pebre negre, brou de carn.
Elaboració:
Fem un sofregit començant per la ceba, quan estigui una mica feta hi afegim la pastanaga, l’api i el pebrot vermell tallats a trossets petits. Deixem coure una mica tot plegat i a continuació hi posem el tomà quet, passada una estoneta hi tirem la carn picada, el vi i les herbes i ho deixem a foc lent un mÃnim d’un parell d’horetes, afegint-li una mica de brou de carn, sal i pebre.
Elaboració del ous escaldats:
Posem un cassó amb aigua a bullir i hi posem els ous embolicats amb film de plà stic amb unes gotetes d’oli i una mica de sal tal i com  veieu a l’imatge durant uns tres minuts.
Elaboració del plat:
Bullim arròs de bona qualitat (Bomba, per exemple) a raó d’una tassa de cafè per persona, amb uns grans d’all, una mica de sal i una fulla de llorer. Quan el tinguem cuit, l’escorrem i l’emplatem.
Seguidament hi posem el ragú (salsa) pel damunt i l’ou escaldat a sobre.
I plat a taula! Bon profit!