Salses i bases: El Kuzu

Publicat dia 21 febrer 2012 salses i bases

D’origen xinès i japonès, Kuzu o kudzu (Pueraria lobata) és una planta enfiladissa de la família de les Fabaceae amb diferents aplicacions, com a farratge per als animals, les seves flors són ornamentals i la seva arrel proporciona un midó també anomenat kuzu que s’utilitza en cuina com espessidor, per fer sopes, salses, purés, etc.

En la medicina tradicional xinesa s’ha aplicat des de fa milers d’anys ja que se li atorguen propietats beneficioses contra problemes gastrointestinals, estats gripals, mals de cap i fins i tot com a complement per superar addiccions com l’alcohol o el tabac.

A la cuina el kuzu es presenta com un bon espessidor, ofereix una textura suau, sense grumolls i gelatinosa, i s’incorpora a les salses, sopes i com es fa amb la fècula de blat de moro, dissolent prèviament en aigua o brou fred, però fins obtenir una barreja gairebé transparent i de textura gelatinosa. És un ingredient molt interessant com a espessidor perquè no afegeix cap sabor, com la Xantana, ia més està lliure de gluten.

El kuzu també es pot utilitzar en substitució d’altres farines, encara que cal destacar que és un producte car i no gaire fàcil de trobar, extreure el midó de l’arrel de la planta és molt laboriós, així que difícilment serà un ingredient que substitueixi les farines de blat, blat de moro o patata com a espessidor en occident.

Receptes similars: salses i bases

Salsa de Calçots

Publicat dia 24 gener 2014

  Tenint en compte que cada família té el seu propi petit secret per tal d’elaborar la “salsa dels Calçots”, la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d’ella podreu fer-la més o menys…

Llegeix-ne més

Allioli

Publicat dia 24 agost 2013

No podia pas faltar en aquest blog una de les 4 bases principals de la Cuina Catalana, juntament amb el sofregit, la samfaina i la picada. Tal com ja escrivia Ferran Agullò en el “Llibre de la Cuina Catalana” (1928) “Les…

Llegeix-ne més

Comenta