D’origen xinès i japonès, Kuzu o kudzu (Pueraria lobata) és una planta enfiladissa de la famÃlia de les Fabaceae amb diferents aplicacions, com a farratge per als animals, les seves flors són ornamentals i la seva arrel proporciona un midó també anomenat kuzu que s’utilitza en cuina com espessidor, per fer sopes, salses, purés, etc.
En la medicina tradicional xinesa s’ha aplicat des de fa milers d’anys ja que se li atorguen propietats beneficioses contra problemes gastrointestinals, estats gripals, mals de cap i fins i tot com a complement per superar addiccions com l’alcohol o el tabac.
A la cuina el kuzu es presenta com un bon espessidor, ofereix una textura suau, sense grumolls i gelatinosa, i s’incorpora a les salses, sopes i com es fa amb la fècula de blat de moro, dissolent prèviament en aigua o brou fred, però fins obtenir una barreja gairebé transparent i de textura gelatinosa. És un ingredient molt interessant com a espessidor perquè no afegeix cap sabor, com la Xantana, ia més està lliure de gluten.
El kuzu també es pot utilitzar en substitució d’altres farines, encara que cal destacar que és un producte car i no gaire fà cil de trobar, extreure el midó de l’arrel de la planta és molt laboriós, aixà que difÃcilment serà un ingredient que substitueixi les farines de blat, blat de moro o patata com a espessidor en occident.