Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Salsa de Calçots

Publicat dia 24 gener 2014 cuina catalana. Salses. salses i bases

 

Tenint en compte que cada família té el seu propi petit secret per tal d’elaborar la “salsa dels Calçots”, la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d’ella podreu fer-la més o menys espessa, més o menys picant, més o menys dolça, etc.

Ingredients per a quatre persones:

1 cabeça d’alls escalivats i 1 all cru

100 g. d’ametlles torrades i pelades

30 g. d’avellanes torrades i pelades

4 o 5 tomacons madurs escalivats

aproximadament 80 cl. d’oli d’oliva arbequina

1 llesca de pa sec i torrat xopat amb vinagre

1 polpa de nyora o 2 cullerades de pebre vermell

sal

Elaboració:

1.- En un morter (o batedora) primer posarem la sal al gust.

2.- Després picarem els alls.

3.- Afegirem i picarem les ametlles i les avellanes.

4.- Picarem els tomacons.

5.- Afegirem l’oli a poc a poc sense deixar de picar (o batre), fins que veiem que la salsa quedi bé per a sucar-hi el Calçot (depèn de l’oli la podrem fer més espessa o més clara).

6.- Finalment afegirem la llesca de pa, la polpa de la nyora o el pebre vermell.

Com hem dit abans, la podem fer més picantona, posant-li pebre vermell picant, bitxo, pebre negre etc.

 

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Salses

Allioli

Publicat dia 24 agost 2013

No podia pas faltar en aquest blog una de les 4 bases principals de la Cuina Catalana, juntament amb el sofregit, la samfaina i la picada. Tal com ja escrivia Ferran Agullò en el “Llibre de la Cuina Catalana” (1928) “Les…

Llegeix-ne més

Receptes similars: salses i bases

La nostra “Salsa Brava”

Publicat dia 22 agost 2013

  La nostra salsa brava, molt semblant a un romesco o salsa de calçots, però picantona, molt picantona… Ingredients per a la salsa: Un parell de nyores grans Unes quantes ametlles torrades Unes quantes avellanes torrades Oli d’oliva verge extra…

Llegeix-ne més

Samfaina

Publicat dia 22 agost 2013

Aquesta és, juntament amb el sofregit, la picada i el allioli, una de les quatre bases de la cuina catalana. Antigament teniem la ceba i el tomàquet, d’aqui ens ve el sofregit, cal destacar que l’arribada del tomàquet, tan habitual actualment en la cuina…

Llegeix-ne més

Comenta