Salmó a la planxa

Publicat dia 4 juliol 2012 peix i marisc

 

 

No és pas la meva intenció ensenyar-vos ara com es fa un salmó a la planxa però si parlar-ne una mica de les seves propietats, que em semblen molt interessants. Si us agrada, com a mínim un cop per setmana (sembla una recepta de dietista, oi?)

Això si, només un parell de consells per coure’l:

Hi ha molta gent que no para de “marejar” i donar-li voltes al peix. Hem de deixar que es vagi fent amb la planxa calenta, per les quatre cares, però hem de procurar que sigui, només, la estona necesària per cada cara. I sense oli, aquest peix ja té prou quantitat de greix ell solet. Hi podem afegir al final de la cocció un raig d’oli d’oliva verge extra. I fins i tot, aquest oli aromatitzat amb alguna herba.

 

 

 

 

El nom de salmó, designa a un conjunt de peixos caracteritzats per tenir un cos allargat amb petites escames arrodonides i una aleta de greix entre l’aleta dorsal i la cua.

Són peixos originaris de les zones fredes de l’hemisferi nord que es reprodueixen en els seus rius i llacs, tot i que avui en dia, el salmó també es cria en piscifactories de tot el món. Així doncs, podem distingir entre el salmó salvatge, poc abundant, i el salmó de viver, que té una carn menys fina i més greixosa.
El salmó és un peix que pot viure tant en aigua dolça com salada. Neix en rius o llacs, i tot i que algunes espècies passen tota la seva vida en aquestes aigües dolces, alguns exemplars migren al mar on passen gran part de la seva vida, per després retornar a l’aigua dolça per a reproduir-se.
Existeixen moltes varietats de salmó, però les dues famílies més grans són el salmó de l’Atlàntic o europeu i el salmó del Pacífic.
Pel que fa al seu contingut nutricional, cal dir que el salmó és un peix blau o gras, i que per tant, conté un elevat contingut en greix, aproximadament un 10% del seu pes. No obstant, es tracta d’un greix ric en omega-3, que ajuda a disminuir els nivells de colesterol “dolent” i de triglicèrids, a la vegada que contribueix a elevar lleugerament els nivells de colesterol “bo”.
Es recomana el consum de peix blau al menys dues vegades per setmana, encara més especialment a persones amb nivells de colesterol i/o triglicèrids alts en sang, problemes cardiovasculars o risc de trombosis.
El salmó és una excel·lent font de proteïnes de gran qualitat i alt valor biològic, al igual que la resta de peixos.
Pel que fa a les vitamines, que es concentren en les zones més greixoses del peix, destaquen les liposolubles A i D, així com també algunes del grup B.
Es font de magnesi, iode, fòsfor, seleni, calci i ferro, tot i que el contingut d’aquest últim mineral és menor que en altres peixos.
El salmó és un peix de gust molt apreciat, pel que es recomana preparar-lo amb condiments simples per tal d’apreciar-ne el sabor. Al ser un aliment amb gran contingut greixós, és millor cuinar-lo sense utilitzar oli, per exemple a la planxa, a la graella, al vapor, al papillot o al forn.
Com a peix blau que és, el seu contingut en purines és elevat, i per tant, no està recomanat el seu consum en persones amb els nivells d’àcid úric alt ja que podria desencadenar un atac de gota.
En cas d’hipertensió, és recomanable consumir el peix fresc, ja que el salmó fumat conté gran quantitat de sal que s’afegeix per a conservar el producte.
Per últim, comentar que el salmó pot contenir un paràsit anomenat Anisakis i per això s’ha de consumir cuit, ja que d’aquesta manera el destruïm. En cas de voler menjar-lo cru, tipus Sushi, s’ha de congelar com a mínim dos dies per a eliminar el paràsit o bé comprar el peix ja prèviament congelat.

Receptes similars: peix i marisc

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Comenta