Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015 cuina catalana. mar i terra. peix i marisc. pèsol

 

calamarsons pesols cloisses3b

 

Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera.

El pèsol, un dels grans protagonistes de la primavera. I no només el trobareu en aquesta recepta, sinó amb moltes d’altres d’aquest receptari.

En el nostre País, i sobretot al Maresme és molt habitual menjar guisats de peix i marisc amb pèsols. Un dels plats més coneguts a la nostra literatura és el congre amb pèsols, del que ja en parlaven Josep Plà, Vazquez Montalbán i Narcís Comadira, entre altres.

En un dels seus articles, en Jaume Fàbrega també ens explica que el Baró de Maldà, allà per l’any 1782, va degustar en un hostal de Reus un Lluç amb pèsols (“Lluç ab suc i sos pesulets”)

Recordo de petit a tota la família pelant faves i pèsols al voltant de la taula i “petant” la xerradeta, costums de la gent del Maresme, que s’han anat perdent per el ritme diferent de vida que portem i perquè no dir-ho, dels productes congelats. No tinc res en contra dels congelats, n’hi ha de bona qualitat, però res a veure amb el producte fresc, de temporada i  proximitat.

Aquest es un altre dels molts i molts plats que podem fer amb pèsols, amb calamarsons i cloïsses, un “mar i terra” en tota la regla.

 

calamarsons pesols cloisses2b

 

Ingredients:

500 g de pèsols desgranats

12 calamarsons

Un grapat de cloïsses

 

Per al sofregit:

2 Cebes

3 o 4 Grans d’all

2 Tomàquets madurs sense pell ni llavors

Llorer

Un raig de vi blanc

Oli d’oliva verge extra

Sal

Xocolata negra

Aigua o fumet

 

calamarsons pesols cloisses4b

 

Elaboració:

Començarem per netejar els calamarsons amb aigua, solen tenir sorra, i els saltarem en una cassola amb oli molt lleugerament. Reservem.

Tot seguit i en el mateix oli, farem un sofregit de la manera tradicional, començant per la ceba i l’all, tot ben picat. Quan ho tinguem ben rosset hi afegirem el tomàquet i deixarem al foc lent fins que quedi tot plegat ben confitat. A continuació afegirem el vi i el deixarem reduir.

Hi tirarem una mica d’aigua o fumet i quan arrenqui el bull hi posarem els pèsols i els deixarem coure a poc a poc. Passats uns cinc minuts hi afegirem els calamarsons.

Mentrestant obrirem al vapor les cloïsses en un caçó. Això ho fem així per evitar que puguin portar sorra i malmetre el plat. Només s’obrin una mica, les retirem del foc. Colarem el suc de les cloïsses, l’afegirem a la cassola i quan els pèsols siguin gairebé cuits, les cloïsses. Donarem uns tombs a tot plegat i ja tindrem la cassola de pèsols a punt.

Abans d’acabar la cocció hi posarem un trosset petit de xocolata negra. Li dóna un puntet molt bo.

També podríem acabar el guisat amb una picada catalana (Ametlles, all, julivert i la xocolata)

 

calamarsons pesols cloisses1b

 

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: mar i terra

Sèpia amb Pèsols del Maresme

Publicat dia 17 març 2015

  En el nostre País, i sobretot al Maresme és molt habitual menjar guisats de peix i marisc amb pèsols. Un dels plats més coneguts a la nostra literatura és el congre amb pèsols, del que ja en parlaven Josep Plà, Vazquez Montalbán i Narcís Comadira,…

Llegeix-ne més

Carxofes amb Calamarsons

Publicat dia 17 desembre 2014

La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Fideus amb Galeres i Calamarsons

Publicat dia 25 febrer 2015

Gambes, escamarlans, llagostins, llamàntols, llagostes… La galera a vegades sembla la cosineta pobre, sembla que només s’hagi d’utilitzar per donar sabor als fumets o als arrosos. Poc apreciada en segons quines cuines i exaltada en d’altres. Jo he arribat a…

Llegeix-ne més

Sardines amb Escabetx

Publicat dia 27 gener 2015

  Potser l’escabetx és una mica oblidat a les nostres taules, tot i ser una de les receptes originals de la cuina catalana més antigues, tal i com explica el mestre Jaume Fàbrega en un dels seus articles: L’Escabetx un plat…

Llegeix-ne més

Comenta