Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Carxofes farcides amb brandada de bacallà

Publicat dia 27 febrer 2013 carxofes

La carxofa, als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb denominació d’origen) i al Baix Segura (Dolores, on l’anomenen “Alcacil”). Poble, per cert, en el que hi vaig viure una bona temporada i del que tinc molts bons records i on hi tinc molt bons amics, als quals aprofito per enviar des d’aquí una forta abraçada.

De sobres és coneguda també la Carxofa Pratenca, amb gairebé 100 anys d’història, és la reina dels cultius del Delta central i assoleix un mateix sabor i paladar de gran qualitat. Per tot això, actualment s’està treballant en l’obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Ingredients:

12 Carxofes
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre
Formatge rallat
Vinagre o llimona
Brandada de bacallà:200 g. de bacallà esqueixat i dessalat

Llet o nata líquida
Oli d’oliva verge extra
2 Grans d’all

Elaboració:

Per a la brandada de bacallà:

Posem en un cassó una mica d’oli i torrem els alls una mica. 
Aboquem el bacallà al pot dels alls i remenem. 
Quan el bacallà blanquegi, el treiem del foc i el passem per la batedora elèctrica. 
Seguidament, s’agafa l’oli (millor tebi) i es va abocant al bacallà com si féssim maionesa. Aneu remenant a poc a poc fins que el xucli i ens quedi espesset. A continuació hi afegim una mica de llet o nata líquida i ho posem a punt de sal i pebre.
També podem afegir a la brandada una mica de patata per allargar-la i espesir-la més.


Per a les carxofes:

 

Posem les caxofes senceres en una safata d’anar al forn i els hi posem, una a una, sal, pebre i un ratjolinet de vinagre o llimona.
Les enfornem a 200º uns 30-40 minuts.
Les deixem refredar, li traiem les fulles de fora i les tallem de dalt.
A continuació, les obrim una miqueta i les farcim amb la brandada.
Hi posem al damunt una mica de formatge ratllat al damunt i les gratinem.
Maridatge recomanat:
“Difícil me lo poneis Dña Jimena”! La carxofa junt l’espàrrec son verdures de difícil maridatge , malgrat que habent-hi una brandada de bacallá pot “passar” un vi d’agulla rosat dels nostres amics de Maset del Lleó.

Agustí Salas Rolland.

Receptes similars: carxofes

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Comenta