La Carxofa als Països Catalans és molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i Ità lia on hi ha una varietat amb espines molt coneguda i apreciada que es produeix a Sardenya, però no és gaire coneguda mundialment. Les varietats principals són la de Tudela i la Viola de Provença.
Les carxofes es poden menjar crues o cuites depenet del gust i de la zona. Poden ser el plat central o es poden servir com a acompanyament. A la brasa o al forn són les maneres més senzilles de preparar aquesta hortalissa, car conserven tot el gust. Igualment són molt bones simplement bullides o al vapor amb un raig d’oli d’oliva, allioli o salsa vinagreta segons els gustos.
De formes més elaborades es preparen fregides, arrebossades o no, per acompanyar altres plats, carns o peixos. Són molt apreciades també com a ingredient d’arrosos i estofats o truita.
Per fer-les al forn:
Ingredients:
Carxofes
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre
Un rajolà de vinagre suau
Una copeta de vi blanc (opcional)
Elaboració:Â
Tallem el tronxo de les carxofes, les posem boca avall i els hi donem uns cops amb delicadesa perquè s’obrin una mica. Tot seguit les col·loquem en una safata o llauna d’anar al forn i les salem i empebrem procurant que tant la sal com el pebre entrin bé dins la carxofa. Les mullem amb l’oli, el vinagre i el vi i les introduïm al forn a uns 200º durant uns 40 minuts.