Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Arròs a la cubana

Publicat dia 23 agost 2013 arrossos. General
Qui no ha menjat mai un arròs tant senzill com aquest mal anomenat “cubana”? Perquè comencem pel principi: L’arròs a la cubana no és de Cuba. És un plat típic de la cuina de la Peninsula Ibèrica.
Alguns canaris fins i tot afirmen que, exceptuant la salsa de tomàquet, és un plat molt de les seves illes, doncs sembla ser que ja fa anys que es menjava a les cases l’arròs amb plàtan fregit. O al menys que el plàtan sempre ha estat un important ingredient de la seva cuina.
Un autèntic arròs a la cubana, o sigui, de Cuba, bé podria ser un que fan els cubans amb el que ells anomenen “frijoles”. Encara que també sembla ser que en èpoques de recursos molt limitats, a Cuba el més fàcil d’adquirir eren l’arròs i els ous, d’aquí també pot ser que vingui el seu nom, però de plàtans ni se’n parla.
Tambe es dona per fet (?) que el seu nom ve del fruit tropical que porta la recepta, però és tot un misteri, com l’amanida “russa”, que a Rússia no en saben res.
Sigui com sigui, és que pot ser un plat deliciòs, això si, deixem els pots de tomàquet a banda, i fem una bona salsa de tomàquet natural, que tampoc costa tant. Ja em perdonareu, però a mi aquest plat amb el típic “tomate frito” em pot semblar fins i tot immenjable. 
Com diu L’Oscar Dalmau en el seu concurs televisiu “El Gran Dictat”: “és un programa per ajudar a destrossar una mica menys el català”, jo diria “que aquest blog serveixi, entre altres coses, per ajudar a destrossar una mica menys la cuina”.I l’ou ferrat? Qui el va inventar? Deixem-ho…..
Ara bé, ha de ser fregit a la seva temperatura i ens ha de quedar amb la clara cruixent i el seu rovell per sucar-hi pa. Un bon ou ferrat pot ser “celestial”.Ingredients:

400 gr. d’arròs de bona qualitat (Pals, Delte de l’Ebre, de tipus “Bomba”, de Calasparra, etc.)
Salsa de tomàquet
4 ous
2 plàtans
Pa ratllat
Oli d’oliva verge extra
Sal

Per a la salsa de tomàquet

Un bon grapat de tomàquets ben madurs (sense pell ni llavors)
1 ceba petita
1 gra d’all
1 copeta de vi blanc
1 fulla de llorer
Sal
Oli d’oliva verge extra
1 culleradeta de sucre (opcional)

Preparació de la salsa de tomàquet:

Fregim l’all tallat a trossets en oli d’oliva, procurant que no se’ns cremi i el retirem. En el mateix oli hi sofregim una mica la ceba i a continuació hi afegim el tòmaquet i la fulla de llorer. Ho deixem coure una miqueta i hi tirem la copeta de vi blanc, l’all que haviem guardat, sal a gust i ho deixem coure tot plegat a foc mot lent, opcionalment hi podem afegir una culleradeta de sucre, si volem perdre l’acidesa del tomàquet més depressa, però hem de tenir amb compte que quan més estona el coem, més anirà perdent l’acidesa i si cal podem anar afegint-hi aigua si se’ns seca fins que quedi el sofregit ben confitat.
Ho passarem per un passapurés, MAI per la batedora, perquè així ens conservarà el seu color vermell.
Podem afegir-hi al nostre gust, api, porro, pastanaga…..(En quantitats petites, sempre ha de dominar la quantitat de tomàquet) Però insisteixo, sempre ho triturarem amb el passapurés.

Elaboració del plat:

En un olla amb aigua bullint amb una mica de sal i un raig d’oli, hi tirem l’arròs i el deixem bullir a foc mitjà-alt entre 15 o 20 minuts (Depèn de la qualitat de l’arròs)  En aquest cas hi hem posat també una mica de pastanaga ratllada, per donar-li un toc de color i sabor a l’arròs.
Colem l’arròs, hi posem la salsa de tomàquet al damunt i finalment l’ou ferrrat i els trossets de plàtan, que haurem fregit a part. Hi ha qui els enfarina abans, a mi m’agrada passat només per pa ratllat, que li dona un puntet cruixent.



Receptes similars: arrossos

Arròs a la Cassola a la Catalana

Publicat dia 24 març 2015

  Deixant de banda les polèmiques que, si paella o que si arròs, tot i reiterar que el seu nom ve donat en principi pel recipient en el qual es fa (Com l’escudella, per exemple, que antigament donava nom al…

Llegeix-ne més

Arròs amb Conill, Carxofes i Ceps

Publicat dia 14 febrer 2015

  Aquest es un arròs d’aprofitament. Hem agafat una mica de conill rostit que teníem, li hem afegit unes carxofes, un grapat de ceps i alguna coseta més… I ens ha quedat un arròs de muntanya per llepar-se’n els dits!…

Llegeix-ne més

Receptes similars: General

Feliç 2014!

Publicat dia 31 desembre 2013

  Des d’aquest blog us desitgem a tots: 12 mesos de prosperitat 52 setmanes d’alegria 365 dies d’èxit 8760 hores de salut 525600 minuts de sort 3153600 segons d’amor (Gemma i Eduard) FELIÇ 2014!

Llegeix-ne més

Bon Nadal!

Publicat dia 25 desembre 2013

 De plat en plat us desitja un Bon Nadal! Gemma i Eduard.

Llegeix-ne més

Comenta