Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

La nostra “Salsa Brava”

Publicat dia 22 agost 2013 salses i bases

 

La nostra salsa brava, molt semblant a un romesco o salsa de calçots, però picantona, molt picantona…

Ingredients per a la salsa:

Un parell de nyores grans
Unes quantes ametlles torrades
Unes quantes avellanes torrades
Oli d’oliva verge extra
Una mica de sal
5 o 6 tomàquets madurs
2 cabeça d’alls
Una mica de sal
Una mica de pebre negre
Una mica de pebre vermell picant
Una cullereta petita de vinagre
Un parell de bitxos picants

Elaboració de la salsa: 

El primer que hem de fer és preparar les nyores: Les escaldem i les obrim, traiem les llavors i en separem la carn.
Posem a escalivar els tomàquets i les cabeces d’alls, podem embolicar-los amb paper d’alumini i fer-ho al forn, afegint un raig d’oli i una mica de sal. Preparem un bol gran, on hi anirem posant tots els altres ingredients: els tomàquets escalivats els pelem i els tirem a dins l’olla juntament amb el suc que han deixat anar, els alls escalivats, les ametlles torrades pelades, les avellanes, una mica de sal, una mica de pebre negre, el pebre vermell i finalment, la carn de les nyores i els bitxos.
Ho triturem tot amb la batedora, de manera que ens quedi tot ben barrejat.
Agafem l’oli i el tirem a dins el bol. Amb la batedora ho anem barrejant tot com si estiguéssim fent maonesa. La massa s’anirà lligant i cada vegada tindrà més consistència. Finalment hi posem el vinagre i ho barregem una estona més. Si ens falta una mica de sal, ara és el moment de provar la salsa i rectificar.

Receptes similars: salses i bases

Salsa de Calçots

Publicat dia 24 gener 2014

  Tenint en compte que cada família té el seu propi petit secret per tal d’elaborar la “salsa dels Calçots”, la recepta que ressenyem a continuació és la més tradicional i bàsica. A partir d’ella podreu fer-la més o menys…

Llegeix-ne més

Allioli

Publicat dia 24 agost 2013

No podia pas faltar en aquest blog una de les 4 bases principals de la Cuina Catalana, juntament amb el sofregit, la samfaina i la picada. Tal com ja escrivia Ferran Agullò en el “Llibre de la Cuina Catalana” (1928) “Les…

Llegeix-ne més

Comenta