Ingredients:
24 calamarsons
12 gambetes mitjanes
6 escalunyes
2 tomà quets ratllats sense pells ni llavors
1 ceba gran
2 grans d’all
1 grapat de pèsols del Maresme
1 copeta de vi blanc sec
1 copeta de conyac
Fumet o aigua
Sal
Oli d’oliva verge extra
Elaboració:
Netegem els calamarsons i separem les aletes i potes, que trinxarem petitones.
Seguidament, i en una paella amb una mica d’oli, saltarem les gambes lleugerament, flamenjant-les amb el conyac i les deixerem refredar. Quan siguin fredes, pelarem les cues i pasarem els caps per un colador xinès per guardar-ne el seu suc. Piquem les cues a trossets i reservem tot plegat.
Agafem a continuació una cassoleta i sofregim les escalunyes fins que siguin transparents, tots seguit hi posem les aletes i les potes tallades dels calamarsons i ho sofregim una mica. Seguidament hi posem les cues de les gambes, també tallades i el suc dels caps, li donem uns tombs i ja tindrem la farsa a punt.
Farcim el calamarsons i els tanquem amb l’ajut d’un escuradents.
A part haurem fet un sofregit amb la ceba, els alls i el tomà quet. Quan el tinguem ben confitat, hi posem els calamars, la copeta de vi blanc, un grapat de pèsols, i ho deixem coure fins que redueixi el vi. Si cal, podem afegir-hi una mica d’aigua o molt millor, fumet.