Suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, tÃpic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se’n diu bullinada, i a la localitat valenciana de PenÃscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
Ara bé, ja ho hem dit, es pot fer amb molts tipus de peix i marisc.Â
Aquest l’hem fet amb unes supremes de lluç.
Ingredients:
4 supremes de lluç
4 patates
4 grans d’all
2 tomà quets pelats i ratllats
Pebre vermell
Pebre blanc
Sal
Oli d’oliva verge extra
Una copeta de vi blanc sec
Fumet de peix
Per al fumet:
1 ceba
1 pastanaga
1 porro
1/2 branca d’api
1 gra d’all
Peix de roca
Uns crancs o galeres (opcional)
Aigua
Elaboració:
Preparem un fumet fent saltar les verdures amb oli en una cassola a foc viu.
Quan ja estiguin rosses, afegirem els crancs i ho sofregirem un parell de minuts més.
Incorporarem aigua a continuació, afegirem el peix de roca i esperarem que arrenqui el bull i deixarem a foc baix uns 20/30 minuts, retirant sovint l’escuma formada. (recordem que els fumets de peix no requereixen de massa estona de foc, a diferència dels brous de carn).
Finalment el colem i ja està preparat.
Posem en una cassola els grans d’all a confitar amb oli, procurant que no es cremin i a continuació hi afegim el tomà quet. Fem el sofregit amb paciència, quan estigui fet, li afegim una cullerada de farina i li donem uns tombs perquè no quedi crua.  Posem el vi blanc, els pebres blanc i vermell, deixem que bulli una mica i tot seguit hi tirem el fumet.
Mentre es feia el sofregit, haurem pelat les patates i les tallarem esqueixades. Aixà deixaran anar el seu midó en el guisat i quedarà més espès.
Quan arrenqui a bullir hi posarem les patates, tapem la cassola i quan siguin gairebé cuites, hi posarem el lluç i ho courem tot plegat només uns minutets, el temps just perquè es fagi el peix. (Uns 5 minuts)
Ho deixem reposar uns minuts i ja el tindrem a punt!
Podem acabar el plat amb una mica de julivert picadet o fins i tot podriem afegir-li una picadeta abans d’acabar la cocció.
Maridatge recomanat:
QUE T’HAS COMPRAT UNA BARCA?. El “suquet” és el paradigma de la senzillesa dels pescadors, que dins d’una barqueta es feien, i potser ara també, aquets plats de supervivència que han fet les delÃcies de més d’un afamat gastrònom i  crec que en Jaume Fà brega es un d’ells. Poc puc dir-vos de tant gratificant menja . Pel cas em permeto tastar qualsevol dels blancs de la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges. Trieu i remeneu dels blans , qualsevol es exquisit, dels negre, també, si be ara toquen blancs. Per si els dubtes aneu de flor en flor… Bon vent i barca nova!
Agustà Salas Rolland.