Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Truita de Dijous Llarder

Publicat dia 23 febrer 2014 Dijous Llarder. ous i truites
El proper dijous es celebra arreu del nostre país el Dijous Gras. Aquesta truita l’hem presentat al III Concurs de truites virtuals de Mercats de Barcelona. I hem guanyat! Estem contentíssims! 
Volem donar les gràcies a tots els nostres amics i seguidors que, amb el vostre vot heu fet que guanyessim! I evidenment a Mercats de Barcelona per acceptar la nostra participació i per la seva iniciàtiva en aquest fantàstic concurs.

El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn.
A Catalunya és conegut popularment com a “Dia de la truita”, ja que és tradicional menjar la truita de botifarra d’ou, entre altres, com els pastissos de truites a la xatonada de Vilanova, truites de carxofes, d’alls tendres etc.
Aquesta és la que hem fet nosaltres i que potser és una de les més tradicionals. 

Ingredients:

Ous
Botifarra d’ou
Cansalada
Mongetes del Ganxet cuites
Alls tendres
Sal
Oli d’oliva verge extra

Elaboració:

Fregim la cansalada amb uns alls tendres petitons i a continuació pasem una mica la botifarra per la paella.
Batem els ous, els salem una mica, barregem tots els ingredients i fem la truita.Bon profit i que tingueu un bon Dijous Llarder!!


També us recomano que llegiu aquest article: “BOTIFARRA D’OU” del gran mestre Jaume Fàbrega.

 

 

Maridatge de la truita:


Bé: Dijous Gras, dia de règim, de règim per a engreixar-nos, clar ah! Però respectem les tradicións i que tant be reflecteix en Jaume Fàbrega, que per acabar d’adobar-ho está boníssim! I ves per on, a tal honor, tal senyor.
Un negre, Bárbara Forés, Gandesa, un vi com cal fet a conciéncia, trencant motllos, prejudicis i, velles pràctiques, gaudiu del raïm en tota sa plenitut!

Agustí Salas Rolland.

Aquesta recepta, com sempre, Km.0. Comerç de proximitat, del nostre carnisser de confiança.

 

Carnisseria -Xarcuteria Antiga Casa Alfonso (Per a més informació cliqueu l’imatge)

Receptes similars: Dijous Llarder

Dijous Gras, Llarder o Jarder

Publicat dia 26 febrer 2014

  Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc”, “Dia de la truita” o “Dijous de les Llardufes” (Empordà), és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català….

Llegeix-ne més

Coca de Llardons i Pinyons

Publicat dia 5 febrer 2013

  La coca de llardons és una coca dolça típica de gran part del Pirineu català, extesa a tot el país. Comparteix amb la coca de xulla l’ús de cansalada, però en aquest cas, la coca és petita, plana i…

Llegeix-ne més

Receptes similars: ous i truites

Truita de Patates i Ceba

Publicat dia 25 gener 2015

  Fins fa poc el primer document conegut en el qual es feia referència a la truita de patates era un escrit datat en 1817 dirigit a les Corts de Navarra en el qual es parlava que els habitants de…

Llegeix-ne més

Remenat de Camagrocs i Ceba confitada

Publicat dia 24 novembre 2014

Aquesta és una recepta molt senzilleta que vam fer al 1er taller de cuina a Coworking Malgrat. En aquest remenat el protagonista és el bolet, en aquest cas camagroc, però podem utilitzar-ne qualsevol tipus en temporada o bé xampinyons o…

Llegeix-ne més

Comenta