Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Coca de Llardons i Pinyons

 

La coca de llardons és una coca dolça típica de gran part del Pirineu català, extesa a tot el país.

Comparteix amb la coca de xulla l’ús de cansalada, però en aquest cas, la coca és petita, plana i tapada, i la cansalada (llardons) hi van dins. És gairebé una empanada, però en pla i amb una altra massa (De full) i és molt calorífica, la qual cosa explica el seu origen pirinenc.
A tota Catalunya és típica el Dijous Llarder. Però també és una de les coques presents en la revetlla,de la nit de San Joan,  junt amb la coca de fruites (Coca de Sant Joan) i d’altres.

Ingredients:
Pasta fullada
100 grams llardons, picats menuts
Pinyons al gust 
 
Sucre
Ou
Matafaluga (opcional)
Preparació:
Extenem la massa, la punxem amb una forquilla sense perforarla. Marquem quadrats per facilitar el tall posterior.
Escampem els llardons i els pinyons. Amb un cul de got forçar perquè s’enfonsin i no saltin. Afegir-hi el sucre.
Ho posem al forn calentat a 180º durant 20min. Grill entre 3 i 5min per acabar-la de daurar.
Una altra coca:
Estirem la pasta de full fins que quedi ben prima i la tallem en 3 parts iguals.
Desprès triturem els llardons.
A damunt del mateix paper de forn que enrotlla la pasta de full hi posem una capa de pasta de full i al damunt uns quants llardons triturats i al damunt d’aquests una mica de sucre.
Al damunt hi tornem a posar una capa de pasta de full, la resta dels llardons i una miqueta més de sucre.
I finalment posem la ultima capa de pasta de full. Batem un ou sencer i amb un pinzell pintem aquesta ultima capa de full i afegim uns pinyons i el sucre i ja ho podem enfornar a uns 200º durant 15 minuts aprox.
Queda molt bona i fa molt bona presencia.
També la podem fer amb només dues capes.
Maridatge de la coca:
Coca de llardons!! Cal apretar-se els…cordons !! Si vols restar prim, acompanya-ho amb un Rasim, un vi de Costers de Segre, Vallbona de les Monges, un raïm pansit, i que os fagi bon profit!
Agustí Salas Rolland.

 

Receptes similars: Dijous Llarder

Dijous Gras, Llarder o Jarder

Publicat dia 26 febrer 2014

  Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el “Dia de l’ou i el porc”, “Dia de la truita” o “Dijous de les Llardufes” (Empordà), és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català….

Llegeix-ne més

Truita de Dijous Llarder

Publicat dia 23 febrer 2014

El proper dijous es celebra arreu del nostre país el Dijous Gras. Aquesta truita l’hem presentat al III Concurs de truites virtuals de Mercats de Barcelona. I hem guanyat! Estem contentíssims!  Volem donar les gràcies a tots els nostres amics i seguidors…

Llegeix-ne més

Receptes similars: dolços tradicionals

Mona de Pasqua

Publicat dia 30 març 2015

  La mona és un dolç típic de Pasqua a Catalunya i el País Valencià i fins i tot a la Franja de Ponent. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. Mona podria venir…

Llegeix-ne més

Crema de Sant Josep (Crema Catalana)

Publicat dia 18 març 2015

  La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, s’espesseix tradicionalment amb midó, mai amb…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres i pastisseria

Coroneta de Lionesa

Publicat dia 24 novembre 2014

  Aquí ens dediquem sobretot a cuinar, que és la nostra especialitat i, de tant en tant, fem algún pastisset. Però no és el cas. En aquesta ocasió la recepta d’aquesta delícia ens l’ha cedit amablement l’amic Àlex, de Pastisseria…

Llegeix-ne més

Pastís de la Diada #Araeslhora

Publicat dia 11 setembre 2014

  Ja tenim aquí la Diada del 11 de setembre i la recepta del pastís que menjarem acabada la #ViaCatalana2014. Una Diada molt especial en la que hem de demostrar a tot el món el poder del nostre poble, Catalunya….

Llegeix-ne més

Receptes similars: tradicional

Coques de Sant Joan

Publicat dia 19 juny 2015

  L’any passat per aquestes dates, vaig publicar la recepta de la “Coca de Sant Joan”. Aquest any, he volgut ampliar-la i millorar-la. Espero haver-ho aconseguit. La coca de Sant Joan és sens dubte, una de les coques més populars…

Llegeix-ne més

Botifarrada del 12 d’octubre

Publicat dia 7 octubre 2014

  S‘organitzen botifarrades molt grans a les festes populars de Catalunya, com la reivindicativa del 12 d’octubre, tradicional d’aquesta diada.  Nosaltres en fem cada any una aquest dia al matí, al nostre poble, Malgrat de Mar.  Anys anteriors, s’anomenava “Botifarrada a la…

Llegeix-ne més

Comenta