La coca de llardons és una coca dolça tÃpica de gran part del Pirineu català , extesa a tot el paÃs.
Comparteix amb la coca de xulla l’ús de cansalada, però en aquest cas, la coca és petita, plana i tapada, i la cansalada (llardons) hi van dins. És gairebé una empanada, però en pla i amb una altra massa (De full) i és molt calorÃfica, la qual cosa explica el seu origen pirinenc.
A tota Catalunya és tÃpica el Dijous Llarder. Però també és una de les coques presents en la revetlla,de la nit de San Joan,  junt amb la coca de fruites (Coca de Sant Joan) i d’altres.
Ingredients:
Pasta fullada
100 grams llardons, picats menuts
Pinyons al gust Â
Sucre
Ou
Matafaluga (opcional)
Preparació:
Extenem la massa, la punxem amb una forquilla sense perforarla. Marquem quadrats per facilitar el tall posterior.
Escampem els llardons i els pinyons. Amb un cul de got forçar perquè s’enfonsin i no saltin. Afegir-hi el sucre.
Ho posem al forn calentat a 180º durant 20min. Grill entre 3 i 5min per acabar-la de daurar.
Una altra coca:
Estirem la pasta de full fins que quedi ben prima i la tallem en 3 parts iguals.
Desprès triturem els llardons.
A damunt del mateix paper de forn que enrotlla la pasta de full hi posem una capa de pasta de full i al damunt uns quants llardons triturats i al damunt d’aquests una mica de sucre.
Al damunt hi tornem a posar una capa de pasta de full, la resta dels llardons i una miqueta més de sucre.
I finalment posem la ultima capa de pasta de full. Batem un ou sencer i amb un pinzell pintem aquesta ultima capa de full i afegim uns pinyons i el sucre i ja ho podem enfornar a uns 200º durant 15 minuts aprox.
Queda molt bona i fa molt bona presencia.
També la podem fer amb només dues capes.
Maridatge de la coca:
Coca de llardons!! Cal apretar-se els…cordons !! Si vols restar prim, acompanya-ho amb un Rasim, un vi de Costers de Segre, Vallbona de les Monges, un raïm pansit, i que os fagi bon profit!
Agustà Salas Rolland.
Â