Fideus a la cassola

Publicat dia 6 juny 2014 cuina catalana. pastes

blog1

 

Josep Pla va escriure que la pasta és “el gran regal que Itàlia ha fet al món”, i no li faltava raó, ja que ha esdevingut, sens dubte, un dels aliments més universals i més apreciats.

He volgut explicar en altres ocasions que els plats de pasta catalans de les nostres mares i avies són diferents dels de les mares i avies italianes, que també són bons, però els d’aquí no són copies mal fetes, són nostres. És normal que se semblin perque les nostres bases culinàries són semblantes, i culturals, i de clima i per tant productes disponibles, i tenim influències semblants, en ser veïns.  La particularitat que existeix als plats de pasta catalans com aquest, a diferència de les pastes italianes, per exemple, consisteix en què la pasta no està bullida a part en aigua sinó cuita directament dins de la salsa formada pel sofregit, el suc de la carn rostida i la mateixa carn. I que la seva cocció, normalment és una mica més prolongada que de la manera italiana, més grenyal o “al dent”.

Els fideus a la cassola són, sens dubte, un dels plats més típics de la gastronomia catalana.

Es tracta de fideus gruixuts cuits amb un sofregit i trossos de costella de porc amb ós. També es fan amb saltxixa, pollastre, conill, i els anomenats mixtos amb peix i carn, 

Fins i tot, existeix un poema de Miquel Martí i Pol anomenat Fideus a la cassola, publicat el 1986.

Fideus a la cassola

Ens els mengem fent tabola
els fideus a la cassola.
Llargs o curts són divertits
i bons per llepar-s’hi els dits.
Quan el suc ens regalima
la mare, de por, s’aprima.
Però si ens els acabem tots
fins perdona que ens taquem.

 

 

 Ingredients: (per a 4 persones)
300g Fideus gruixuts (Dels del forat)
2 Costelles de porc
4 Saltxixes
2 Cebes
2 grans d’all
Pebrot vermell
Pebrot verd
Tomàquet ratllat
1/2 copeta de conyac
1/2 copeta de vi ranci
Oli d’oliva verge extra
Sal
Pebre negre
Aigua o millor brou de carn suau.
Podem afegir-hi també una picada (Un altre dels trets característics de la nostra cuina) al acabar la cocció.
Elaboració:
En primer lloc fregim la costella i la saltxixa, amb un bon raig d’oli d’oliva, fins que la timguem ben dauradeta. A continuació i en el mateix oli, sofregim la ceba, amb paciència.
Seguidament hi tirem els alls, els pebrots i una fulleta de llorer.
Ho deixem tot plegat fent “xup-xup” una bona estona, insisteixo, a força de fer-me pesat, amb la paciència a l’hora de fer un sofregit, és el més important per el resultat final de qualsevol plat.
Arribat aquest punt, hi haurem també afegit el tomàquet ratllat, i aquí ve un truquet : Tenia una mica de xoriço picantó de guisar i n’hi he tirat uns bocinets al sofregit abans d’acabar de fer-lo, us asseguro que li dona al plat un toc deliciós.
Un altre toc: Ho flamegem amb la 1/2 copeta de conyac i tot seguit hi tirem la 1/2 copeta de vi ranci, i ho deixem una altra estona més fins que ens redueixi l’alcohol. En aquest punt, ja tindrem el sofregit llest.
Seguidament hi tirem l’aigua o el brou i ho fem bullir tot plegat un parell de minuts, en aquest moment hi podrem tirar els fideus. La proporció perquè ens quedin caldosets és de unes 3 o fins i tot 4 mides de brou per una de fideus.
Deixem que els fideus es coguin i plat a taula! Bon profit!
blog2
Maridatge dels fideus:
“Javier Sanz, un pioner” a la zona de Rueda. El raïm Verdejo es el vi blanc amb mes personalitat de tot Europa, m’atreviría a dir, es un vi que malgrat la seva delicadessa, es “mastega”!!”
Agusti Salas Rolland.
javier-sanz-verdejo2012
 
 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastes

Fideus amb Galeres i Calamarsons

Publicat dia 25 febrer 2015

Gambes, escamarlans, llagostins, llamàntols, llagostes… La galera a vegades sembla la cosineta pobre, sembla que només s’hagi d’utilitzar per donar sabor als fumets o als arrosos. Poc apreciada en segons quines cuines i exaltada en d’altres. Jo he arribat a…

Llegeix-ne més

Els Macarrons de la Ramona

Publicat dia 16 gener 2015

Us agraden els macarrons? Sí però, perquè els de la mare són sempre els més bons, siguin com siguin fets? Els sabors que ens transporten en el temps i a vivències entranyables, són inoblidables. Així que no podia ser d’altra…

Llegeix-ne més

Comenta