Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015 cuina catalana. fleca. pastes dolces. pastisseria

xuixo2b

 

El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de Catalunya. És una pasta, tal com també ens explica el mestre Jaume Fàbrega en diverses ocasions.

La seva procedència original és Gironina, encara que és una de les pastes més conegudes a tot el territori català.

 

Ingredients:

200 g Mantega

100 g Sucre

2 Ous

20 g de llevat

200 gr. Farina

1 dl de llet

1 polsim de Sal

Canyella en pols

Crema pastissera o catalana

Oli de gira-sol

 

Preparació:

En un atuell barregeu-hi la mantega, el sucre i els ous batuts. Tot seguit afegiu-hi la canyella, un polsim de sal i el llevat. Un cop tot barrejat afegiu-hi la farina passada pel tamís. Feu una pasta fina i sense grumolls. Tot seguit tireu-hi la llet. Un cop barrejat tot, poseu la massa sobre una taula untada amb oli i lamineu-la, procurant untar el corró amb oli a fi que s’enganxi la pasta. Talleu-la a trossos rectangulars d’uns 15 x 10 cm. A sobre esteneu-hi una mica de crema pastissera o catalana ben freda. Introduïu les puntes cap endavant i caragoleu la pasta, a fi que la crema no pugui sortir. Col·loqueu-los en un lloc calent en una safata greixada i tapada amb un drap per tal que no faci crosta i fermentin. Quan tinguin el volum desitjat fregiu-los en oli abundant. Un cop rossos i escorreguts, empolseu-los amb sucre.

Variacions:

En lloc de mantega es pot utilitzar llard. La massa es pot aromatitzar amb pela de llimona ratllada. També es poden farcir amb trufa, xocolata, etc.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Coques de Sant Joan

Publicat dia 19 juny 2015

  L’any passat per aquestes dates, vaig publicar la recepta de la “Coca de Sant Joan”. Aquest any, he volgut ampliar-la i millorar-la. Espero haver-ho aconseguit. La coca de Sant Joan és sens dubte, una de les coques més populars…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastisseria

Bunyols (Brunyols) de Quaresma

Publicat dia 8 març 2015

  Un dels productes típics de la Quaresma són els bunyols o brunyols. Són una massa de forma rodonenca, feta de pasta de farina ben batuda i mesclada amb alguna altra substància (patata, bacallà, cigrons, ceba, etc.) que es fregeix…

Llegeix-ne més

Comenta