El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al PaÃs Valencià ) No és un pastÃs, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de Catalunya. És una pasta, tal com també ens explica el mestre Jaume Fà brega en diverses ocasions.
La seva procedència original és Gironina, encara que és una de les pastes més conegudes a tot el territori català .
Ingredients:
200 g Mantega
100 g Sucre
2 Ous
20 g de llevat
200 gr. Farina
1 dl de llet
1 polsim de Sal
Canyella en pols
Crema pastissera o catalana
Oli de gira-sol
Preparació:
En un atuell barregeu-hi la mantega, el sucre i els ous batuts. Tot seguit afegiu-hi la canyella, un polsim de sal i el llevat. Un cop tot barrejat afegiu-hi la farina passada pel tamÃs. Feu una pasta fina i sense grumolls. Tot seguit tireu-hi la llet. Un cop barrejat tot, poseu la massa sobre una taula untada amb oli i lamineu-la, procurant untar el corró amb oli a fi que s’enganxi la pasta. Talleu-la a trossos rectangulars d’uns 15 x 10 cm. A sobre esteneu-hi una mica de crema pastissera o catalana ben freda. Introduïu les puntes cap endavant i caragoleu la pasta, a fi que la crema no pugui sortir. Col·loqueu-los en un lloc calent en una safata greixada i tapada amb un drap per tal que no faci crosta i fermentin. Quan tinguin el volum desitjat fregiu-los en oli abundant. Un cop rossos i escorreguts, empolseu-los amb sucre.
Variacions:
En lloc de mantega es pot utilitzar llard. La massa es pot aromatitzar amb pela de llimona ratllada. També es poden farcir amb trufa, xocolata, etc.