Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015 cuina catalana. fleca. pastes dolces. pastisseria

xuixo2b

 

El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al PaĂ­s ValenciĂ ) No Ă©s un pastĂ­s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de Catalunya. És una pasta, tal com tambĂ© ens explica el mestre Jaume FĂ brega en diverses ocasions.

La seva procedència original és Gironina, encara que és una de les pastes més conegudes a tot el territori català.

 

Ingredients:

200 g Mantega

100 g Sucre

2 Ous

20 g de llevat

200 gr. Farina

1 dl de llet

1 polsim de Sal

Canyella en pols

Crema pastissera o catalana

Oli de gira-sol

 

PreparaciĂł:

En un atuell barregeu-hi la mantega, el sucre i els ous batuts. Tot seguit afegiu-hi la canyella, un polsim de sal i el llevat. Un cop tot barrejat afegiu-hi la farina passada pel tamĂ­s. Feu una pasta fina i sense grumolls. Tot seguit tireu-hi la llet. Un cop barrejat tot, poseu la massa sobre una taula untada amb oli i lamineu-la, procurant untar el corrĂł amb oli a fi que s’enganxi la pasta. Talleu-la a trossos rectangulars d’uns 15 x 10 cm. A sobre esteneu-hi una mica de crema pastissera o catalana ben freda. IntroduĂŻu les puntes cap endavant i caragoleu la pasta, a fi que la crema no pugui sortir. Col·loqueu-los en un lloc calent en una safata greixada i tapada amb un drap per tal que no faci crosta i fermentin. Quan tinguin el volum desitjat fregiu-los en oli abundant. Un cop rossos i escorreguts, empolseu-los amb sucre.

Variacions:

En lloc de mantega es pot utilitzar llard. La massa es pot aromatitzar amb pela de llimona ratllada. També es poden farcir amb trufa, xocolata, etc.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. PodrĂ­em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Coques de Sant Joan

Publicat dia 19 juny 2015

  L’any passat per aquestes dates, vaig publicar la recepta de la “Coca de Sant Joan”. Aquest any, he volgut ampliar-la i millorar-la. Espero haver-ho aconseguit. La coca de Sant Joan Ă©s sens dubte, una de les coques mĂ©s populars…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pastisseria

Bunyols (Brunyols) de Quaresma

Publicat dia 8 març 2015

  Un dels productes tĂ­pics de la Quaresma sĂłn els bunyols o brunyols. SĂłn una massa de forma rodonenca, feta de pasta de farina ben batuda i mesclada amb alguna altra substĂ ncia (patata, bacallĂ , cigrons, ceba, etc.) que es fregeix…

Llegeix-ne més

Comenta