El plat que ens ocupa, és un d’aquells elementals de la cuina marinera tradicional, no tant pel peix amb que el fem, sinó per la seva elaboració. Un altre dels plats que hem fet al Taller de Cuina a Coworking Malgrat.
Suquet de peix, i ocasionalment cruet de peix, és un plat, fet habitualment en cassola, amb trossos de diferents peixos i patata, tÃpic de tota la zona costanera i illenca dels Països Catalans. A la Catalunya del Nord, se’n diu bullinada, i a la localitat valenciana de PenÃscola, rep el nom de remescló.
És un plat senzill però nutritiu que elaboraven en origen els pescadors en arribar a casa després de la feina amb els peixos que havien quedat malmesos i no podrien vendre.
Ara bé, ja ho hem dit, es pot fer amb molts tipus de peix i marisc. Aquesta recepta amb rap.
Ingredients per 4 persones:
1 Kg de rap (Aprox.)
4 patates grosses
4 grans d’all
5 o 6 tomacons pelats i ratllats
Pebre vermell
Pebre blanc
Sal
Una mica de llorer
Oli d’oliva verge extra
Una copeta de vi blanc sec
Fumet de peix
Per al fumet:
1 ceba
1 pastanaga
1 porro
1/2 branca d’api
1 gra d’all
Peix de roca
Uns crancs o galeres (opcional)
Aigua
Elaboració:
Preparem un fumet fent saltar les verdures amb oli en una cassola a foc viu.
Quan ja estiguin rosses, afegirem els crancs i ho sofregirem un parell de minuts més.
Incorporarem aigua a continuació, afegirem el peix de roca i esperarem que arrenqui el bull i deixarem a foc baix uns 20/30 minuts, retirant sovint l’escuma formada. (recordem que els fumets de peix no requereixen de massa estona de foc, a diferència dels brous de carn).
Finalment el colem i ja està preparat.
Posem en una cassola els grans d’all a confitar amb oli, procurant que no es cremin i a continuació hi afegim el tomà quet. Fem el sofregit amb paciència, quan estigui fet, li afegim una cullerada de farina i li donem uns tombs perquè no quedi crua.  Posem el vi blanc, els pebres blanc i vermell, la fulla de llorer, deixem que bulli una mica i tot seguit hi tirem el fumet.
Mentre es feia el sofregit, haurem pelat les patates i les tallarem esqueixades. Aixà deixaran anar el seu midó en el guisat i quedarà més espès.
Quan arrenqui a bullir hi posarem les patates, tapem la cassola i quan siguin gairebé cuites, hi posarem el rap i ho courem tot plegat només uns minutets, el temps just perquè es fagi el peix. (Uns 5 minuts)
Ho deixem reposar uns minuts i ja el tindrem a punt.
També podem afegir-hi una picada feta amb el fetge del rap, all i julivert.
I plat a taula per sucar-hi pa!