Faves a la Catalana

faves catalana1b

 

Les faves a la catalana (faves ofegades, faves sacsades, faves al tombet) És un d’aquests grans plats de la cuina catalana, valenciana i balear a base de faves, ceba, all, cansalada i/o botifarres variades i algunes herbes aromĂ tiques com la menta, el llorer o la farigola, “Ramet de botĂ nica” li deia Josep Pla.

Hi conviuen versions del plat molt senzilles, gairebĂ© sense carn, amb d’altres que contenen una gran quantitat de cansalada, pernil, botifarres variades, etc. i de vegades altres verdures, com carxofes o pèsols.

En alguns llocs tambĂ© s’hi posa costellĂł confitat, que li dĂłna una aroma molt especial al plat.

És un plat que sempre es feia i menjava a casa, tot i que haig de reconèixer que a mi, de petit, no m’agradava, però grĂ cies a tenir una gran cuinera a casa (la meva mare, la meva primera mestra) i a la seva insistència, es va anar convertint en un dels meus plats favorits. Eren aquells temps en què no marxaves de taula fins que no havies menjat tot el plat, i si ho feies, te’l trobaves altre cop a taula per sopar i aixĂ­ fins que acabaves menjant-ho tot…

La qĂĽestiĂł Ă©s, que ara mentre les faig, me les menjo amb el pensament i tots els meus sentits, i em moro de ganes de què acabin de ser fetes, tal com va dir Vázquez Montalban, Ă©s un plat que “desperta als morts”.

 

faves catalana6b

 

Les faves apareixen en els receptaris medievals, però amb receptes ben diferents de les actuals: “Faves tendres amb llet d’ametlles”, per exemple. (Llibre de Sent SovĂ­, 1324). Als receptaris monacals del Barroc les receptes ja sĂłn similars a les actuals. Francesc del SantĂ­ssim Sagrament, les fa ofegades, però en una versiĂł vegetal, tal com correspon al seu orde dels Carmelites descalços. Fra Sever d’Olot, franciscĂ  ja fa la recepta com en l’actualitat, afegint-hi carxofes fregides (Avisos, i instruccions per lo principiant cuiner).
Al seu torn, Fra Sever d’ Olot (Llibre de l’art de cuinar), ens proposa “Un plat de faves tendres ab tavella”.

Les faves amb tavella, dites també xiulets, és també un plat que ha estat força corrent, se solen fer fregides o, tal com les fa Fra Sever, amb suc.

Igualment els pèsols amb tavella “tirabecs” ha estat un menjar apreciat, i encara ho Ă©s molt pels xinesos i conegut a França. No obstat, cal dir que hi havia ordes monĂ stics que eren contrĂ ries a les faves, que consideraven indecents…

Aquesta Ă©s la recepta tal com la faig i com s’ha fet sempre a casa. I que crec que Ă©s completament fidel a la tradicional, que a mĂ©s incorpora la botifarra del perol, tal i com es fa en algunes comarques. Encara que tambĂ© es fa amb botifarra blanca.

 

faves catalana4

 

Ingredients:

500 g. De faves tendres desgranades
2 o 3 cebes tendres
4 alls tendres
200 g. de cansalada
150 g. de botifarra negra ample (de faves o bull)
150 g. de botifarra del perol
Un raig de vi ranci
Un raig d’anĂ­s
Un farcellet d’herbes (Menta, llorer, all tendre)
Oli d’oliva verge extra
Sal
Aigua

 

 

faves catalana5b

 

ElaboraciĂł:

Posem una olla al foc amb oli d’oliva i fregim la cansalada i les botifarres, retirem les botifarres i hi tirem la ceba i alls tendres tot picadet i ho sofregim (no ha de quedar massa daurat). Hi posem un raig de vi ranci i el deixem reduir.
Tot seguit hi afegim les faves i el farcellet d’herbes amb un cullerot d’aigua i un rajolĂ­ d’anĂ­s i tapem l’olla amb un plat fondo ple d’aigua. Les deixem coure i, de tant en tant, sacsegem l’olla afegint-hi una mica d’aigua del plat. Rectifiquem de sal.

Poc abans d’acabar la cocciĂł hi afegirem una picada catalana (Ametlles, all, julivert, pa torrat) i hi posarem les botifarres.
El temps de cocciĂł dependrĂ  de lo tendres que siguin les faves.

Han de quedar una mica sucoses.

 

faves catalana3b

 

Maridatge recomanat:

Unes faves a la catalana sĂłn sempre cosa seria, espero que aquesta “novetat” les acompanyeu dignament. Es tracta d’un vi fet de raĂŻm Sumoll a Martorelles dins la D.O. Alella i es diu: Altrabanda.

Que vagi de gust!

AgustĂ­ Salas Rolland.

644211_495411957164719_183806144_n-103x300

Com sempre hem comptat amb la col·laboraciĂł del comerç de proximitat per elaborar aquesta recepta. Unes favetes tendres de l’horta i una bona cansalada i botifarres del nostre carnisser de confiança.

582453_146248218863979_1369242364_n

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. PodrĂ­em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al PaĂ­s ValenciĂ ) No Ă©s un pastĂ­s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums verdures i hortalisses

Carxofes al Forn

Publicat dia 23 febrer 2015

  La Carxofa als PaĂŻsos Catalans Ă©s molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França…

Llegeix-ne més

Carxofes amb Calamarsons

Publicat dia 17 desembre 2014

La Carxofa als PaĂŻsos Catalans Ă©s molt conreada a l’horta del delta del Llobregat, a la vora de Barcelona, al Maresme, al delta de l’Ebre, a Benicarló (amb D.O.) i al Baix Segura (Dolores). Es conrea molt a Espanya, França i…

Llegeix-ne més

Receptes similars: porc

Galtes de Porc amb Cargols

Publicat dia 22 setembre 2014

  Ingredients: 4 galtes porc 1 kg. (aprox.) de cargols 3 ceba 1 porro 2 Ăł 3 grans d’all 1 pastanaga 2 tomĂ quets petitons ratllats Una mica de pebrot verd i vermell 1 got vi negre 1 copeta de conyac 2 gots brou de carn o…

Llegeix-ne més

BraĂł de Porc al Forn

Publicat dia 1 agost 2014

  El braĂł de porc  és una part de l’especejament del porc: El braĂł estĂ  situat entre la uniĂł dels dos ossos de la pota on es forma el colze. TĂ© un sabor fort, Ă©s molt aromĂ tic, contĂ© abundant greix…

Llegeix-ne més

Comenta