Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Esqueixada de bacallà amb olivada

Publicat dia 25 agost 2013 amanides. bacallà

 

L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba, pebrot i olives.
És un plat més adient per l’estiu però avui en dia es poden aconseguir els ingredients durant tot l’any. Per això es pot preparar una esqueixada a qualsevol època de l’any, i és un dels plats freds o amanida més comuns als restaurants i les cases de Catalunya.
Com bé escriu Jaume Fàbrega en un dels seus articles podriem dir que és un plat únic. “En cap cuina que utilitzi el bacallà, sigui a Portugal, a Espanya, al País Basc, a Provença o a Itàlia, no hi ha cap recepta similar”. 
Només a la zona de València hi ha un plat similar “esgarrat” però només es barreja el bacallà amb tires de pebrot escalivat o la “pericana” d’Alcoi, amb refregit d’alls.
En un famòs article publicat pel Financial Times, Matthew Tree fa servir l’esqueixada com a metàfora de les dificultats de l’adaptació a Catalunya: per la llengua, els costums de convivència i la cuina. “Inicialment vaig tenir problemes a engolir el bacallà cru anomenat esqueixada, un plat típic de Catalunya”. Per sort tot aixó va passar fins a convertir-se en un escriptor català i gran amic de Catalunya.
També Josep Pla té el plat dins del seu receptari (El que hem menjat) “El mengem esqueixat, amb una amanida i d’altres maneres”.

En aquesta recepta hem acompanyat l’esqueixada amb una mica d’olivada.

Ingredients:

Bacallà salat esqueixat 
tomàquet cor de bou
ceba 
pebrot vermell (opcional)
olives mortes o d’Aragó
oli d’oliva verge extra 
sal

Preparació: 

Dessalem  el bacallà esqueixat, tenint-lo en remull durant unes quantes hores i canviant-li l’aigua varies vegades. Treiem de l’aigua i s’esprem, per escórrer-lo bé. Tambè podem comprar el bacallà ja dessalat.
Piquem la ceba, el pebrot i el tomàquet, ho salem i ho barregem amb el bacallà. Amanim amb l’olivada i oli d’oliva verge extra.
Hem d’anar amb compte al salar, depenent del punt de sal del bacallà i l’olivada.

Per a l’olivada:

300 g d’olives negres espinyolades
oli d’oliva verge extra
sal o una anxova (opcional)

Elaboració:

Triturem les olives amb 2 dits d’oli.
Provem i salem al gust.

La olivada es pot menjar com un paté, untada en pa o crackers, o es pot utilitzar per amanir una amanida, escalivada, esqueixada …

 

Receptes similars: amanides

Esqueixada de Bacallà

Publicat dia 12 juny 2015

    L’esqueixada és una amanida feta de bacallà dessalat i esqueixat, acompanyat de diversos ingredients vegetals, i oli d’oliva. D’entre els vegetals no hi pot faltar el tomàquet, trossejat o ratllat, i sovint també s’hi posa ceba i olives….

Llegeix-ne més

Amanida de “Cor de bou”, Ventresca de Tonyina, Bacallà esqueixat i Olivada

Publicat dia 21 juny 2014

  Hem fet una “amanideta” per dinar. Ens pot servir perfectament com a plat únic, lleuger i saludable o com a un senyor entrant. He utilitzat aquest tipus de tòmaquet, perquè al menys per a mi és dels millors que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: bacallà

Bacallà gratinat amb mussolina d’all

Publicat dia 8 desembre 2014

  Ingredients per 4 persones: 4 talls de morro de bacallà Mussolina d’all Oli d’oliva verge extra Farina Salsa de tomàquet  1 Porro i 1 pastanaga (Per la guarnició) Per a la mussolina d’all: 2 grans d’all escalivats o 1/2…

Llegeix-ne més

Bacallà a la llauna

Publicat dia 3 novembre 2014

Abans que fos conegut a l’Atlàntic europeu, el bacallà el van descobrir els bascos cap a l’any 1000. Els bascos sortien a caçar balenes a les aigües més fredes i com més s’escalfava l’aigua, més lluny anaven. I anant a…

Llegeix-ne més

Comenta