Ah, amics meus! La Garrotxa i la seva cuina, poderosa i amb carà cter, amb sabors que esclaten al paladar com volcà en erupció, fesols de Sta Pau, botifarres del perol, patates, pernil, embotits, ratafia…
Com l’exemple que ens ocupa: Dos trossets de bona patata, un damunt l’altre, fent muntanya, i amb la sorpresa interior de carn ben rostida que a la primera queixalada  ens fa sentir el plaer insuperable de l’explosió de la natura en el paladar.
Ingredients per 4 persones:
1 kg de  patates de La Garrotxa  mitjanes
150 g de carn picada de vedella
150 g de carn picada de porc
2 cebes mijanes
2 tomà quets madurs ratllats (sense pell ni llavors)
Una mica de molla de pa remullada amb llet
SalÂ
Pebre
Oli d’oliva verge extra
1 copeta de vi ranci
1 polsim de nou moscada
3 clares d’ou
Elaboració:
La farsa:
En una cassoleta amb oli d’oliva, fem un sofregit amb la ceba, i quan la tinguem de color dauradet hi afegim el tomà quet. Ho deixem una estoneta i hi posarem la carn picada i ho coem tot plegat afegint-li una mica de sal, pebre i un polsim de nou moscada ratlladeta al moment. Quan la carn sigui gairebé cuita hi tirarem la copeta de vi ranci i el deixerem reduir poc a poc. A continuació barregem aquesta farsa amb la molla de pa remullada amb la llet i ja la tindrem a punt per farcir les patates.Â
Les patates:
Pelem les patates i les tallem en rodanxes d’uns 0’5 cm de gruix, les rentem i les fregim amb abundant oli d’oliva (Que cobreixi sobradament les patates, depèn de la quantitat ho podem fer en un parell o tres vegades). Un cop les tinguem gairebé fregides, les treiem amb una escumadora i les coloquem al damunt de paper absorbent.
Tot seguit, posem en un troç de patata una mica de la farsa al damunt i un altra troç de patata a sobre apretant-ho lleugerament. Aixà ho farem amb totes les patates.
Pasarem les patates per clara d’ou batuda i les fregirem amb l’oli ben roent uns 2 minutets o  fins que tinguin un color daurat.
Les posem al damunt de paper absorbent per que deixin anar l’excés d’oli i a punt per anar al plat i gaudir-les!
Maridatge recomanat:
Eduard: Un dels plats més “viciosos” de Catalunya, on la patata embolcalla un tall saborós digne d’una comarca volcà nica on la teca es el reflexe del lloc . Poca cosa os haig de dir perqué, si no ho conexeu quasi us puc denunciar per anti-patriotes!
Bromes a part, el vi adient es sense dubte de l’Empordà , Rigau Ros reserva, Campmany-Empordà .
Agustà Salas Rolland.