Les albergÃnies estan presents a la gastronomia de moltes zones del planeta. Són ideals per a preparar plats vegetarians. Es poden fer moltes innovacions creatives substituint carns per llesques d’albergÃnia o albergÃnia picada.
Molt sovint l’albergÃnia apareix combinada o barrejada amb altres verdures com tomà quet, ceba i/o carbassó, patata, etc. Preparada d’aquesta forma és un dels ingredients essencials de la samfaina, aixà com del ratatuille francès, farcides amb el “ragú” italià , el tombet mallorquÃ, la caponata del sud d’Ità lia , les  melanzalle a la parmesana i la mussaca grega.
L’albergÃnia sola és ideal per preparar una bona escalivada amb all i oli d’oliva. Les albergÃnies també es poden preparar escabetxades  i confitades.
Per tal de llevar-li l’amargor, justificat per l’alt contingut en solanina, quan es prepara per a ser fregida, es pot deixar uns minuts amb sal i aixà deixa anar un suc marronós amb la major part de les substà ncies amargants.
Ingredients per a 4 persones:
4 albergÃnies mitjanes
2Â cebesÂ
1 pastanaga
250gr de carn picada de vedella i porc
2 grans d’all   Â
Orenga
Llorer   Â
100gr de salsa de tomà quetÂ
1 copa de vi negre sec       Â
sal, pebre i oli d’oliva verge extra
Brou de carn   Â
Beixamel
Formatge ratllat
Elaboració:
Comencem escalivant les albergÃnes al forn. Un cop fetes les obrim per la meitat i les buidem una mica reservant la seva carn que després barregerem amb la carn picada.
Mentre es fan, anem preparant el farcit.
Farem una salsa bolonyesa (Ragú)  fent un sogregit amb la ceba, els alls, la pastanaga, el pebrot i la salsa de tomà quet al que afegirem la carn picada, les herbes, el vi i una mica de brou de carn, sal i pebre.
Quan això sigui cuit ho barregem amb la carn de les albergÃnies i les farcim. Els hi possem la beixamel al damunt, el formatge ratllat i les gratinem al forn.
Podem servir-les amb una mica de salsa de tomà quet a la base del plat.
També podem farcir-les amb botifarra.
Bon profit! 😉
L’albergÃnia a diferents països:
A Turquia es prepara el plat anomenat Imam bayildi, fet amb albergÃnies farcides amb tomà quet, ceba i all fregides amb oli d’oliva. Hom diu que un Imam turc va perdre el coneixement davant d’aquest plat tan exquisit. El Karniyarik és bà sicament el mateix plat però amb carn picada.
El baba ghanoush à rab, la melitzanosalata grega i la patlican salatasi turca, són pastes a base d’albergÃnia que es mengen acompanyades amb pa de pita. A l’Afganistan es prepara el bonjon o bonjan, un plat picant a base
d’abergÃnies per acompanyar d’altres plats. A l’Iran es prepara el Kashk o Bademjan a base d’albergÃnies i iogurt.
A Tailà ndia les albergÃnies locals són tan tendres que és costum menjar-les també crues, però normalment cal menjar l’albergÃnia cuita. Pot ser bullida, al forn, al foc, fregida o farcida.
Al l’India, zona d’origen d’aquesta verdura, és costum de preparar, segons la zona, diverses formes de curri amb albergÃnies tallades a daus. Hi ha també plats de la cuina xinesa a base d’albergÃnia, com les “albergÃnies a la Sichuan”, estofades i un xic dolces
.
Maridatge recomanat:
Excelent plat, senzill, agraït, molsós, saborós, económic; Una menja (l’alberginia) que ha anat conquerint poc a poc fins i tot continents. Agrada a nens, adults i fins i tot desdentats que no els hi cal mastegar gaire. I com que mastegar comporta beure i, encara que es un plat amb treball de cuina, el vi malgrat que negre li pot anar molt bé un negre Montesierra del Somontano (Barbastre) L’he vist néixer i créixer i conec al “pare de la criatura”, sap el que es fa, Pere Escudé de Bodegas Pirineus. Que vagi de gust!
Agustà Salas Rolland.