Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Fideus rossejats

Publicat dia 2 setembre 2014 pastes. peix i marisc

blog1

 

No s’han de confondre aquests fideus amb la Fideuà, originària de Gandia, que es fa amb fideus gruixuts del foradet, i que es serveix sense allioli, encara que popularment s’hen diu Fideuà a qualsevol preparació feta amb fideus i d’estil sec, a la paella. Però no, hem d’acostumar-nos a dir les coses pel seu nom i respectar els orígens i tradicions en la cuina i la seva història.

Aquests es fan tradicionalment amb fideus de cabell d’àngel, encara que avui hem utilitzat uns fideus del nº2 que teniem a mà. Aquests sí es serveixen amb allioli. Nomès hem de rossejar els fideus, tirar-hi un bon fumet, coure’ls i podem acabar de secar-los al forn.

Ingredients per a 4 persones:

400 gr de fideus de cabell d’àngel (o fideus primets)

2 grans d’all

Oli d’oliva verge extra

Sal

Fumet de peix

Per fer el  fumet: blog6

Un bon grapat de peix de roca

1 cap de rap

Crancs

Galeres

1 ceba

1 porro

1 branqueta d’api

uns grans d’all

2 tomàquets

Oli d’oliva verge extra

Sal

Aigua

Elaboració del fumet:

En una olla sofregim una mica el alls, a continuació, totes les verdures tallades petites. Quan siguin una mica cuites hi afegim 3 litres d’aigua (Aprox.) i esperem que arrenqui el bull, moment en que hi tirarem el peix i ho deixarem coure poc a poc uns 30/40 minuts. Seguidament colarem el fumet i ja el tindrem a punt. Recomano que en feu en quantitat suficient i que guardeu les restes del peix. Sempre en podem fer una bona sopa de peix.

Elaboració dels fideus:

En primer lloc posem un bon raig d’oli d’oliva a la paella i rossegem els fideus.

blog5

 

Hem d’anar remenant-los sense parar fins que els tinguem ben daurats.

 

blog4

 

A continuació hi tirem el fumet bullint, unes 4 mides de la quantitat de fideus, i ho deixem coure a foc fort uns 4 minuts. Tot seguit podem acabar la cocció al forn fins que quedin secs.

Mentre es couen els fideus (o abans) prepararem un bon allioli.

 

Per veure la recepta de l'allioli, cliqueu l'imatge

Per veure la recepta de l’allioli, cliqueu l’imatge

 

I ja tindrem el plat a punt per anar a taula. Bon profit!

 

blog3

 

Maridatge del fideus:

Pendent d’actulització

Receptes similars: pastes

Fideus amb Galeres i Calamarsons

Publicat dia 25 febrer 2015

Gambes, escamarlans, llagostins, llamàntols, llagostes… La galera a vegades sembla la cosineta pobre, sembla que només s’hagi d’utilitzar per donar sabor als fumets o als arrosos. Poc apreciada en segons quines cuines i exaltada en d’altres. Jo he arribat a…

Llegeix-ne més

Els Macarrons de la Ramona

Publicat dia 16 gener 2015

Us agraden els macarrons? Sí però, perquè els de la mare són sempre els més bons, siguin com siguin fets? Els sabors que ens transporten en el temps i a vivències entranyables, són inoblidables. Així que no podia ser d’altra…

Llegeix-ne més

Receptes similars: peix i marisc

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Pèsols del Maresme amb Calamarsons i Cloïsses

Publicat dia 8 maig 2015

    Sóc del Maresme, i ja sigui per tradició familiar, per proximitat o senzillament perquè ens encanten, moltes vegades hi posem als nostres plats aquestes “perles” meravelloses que tenim per aquí a la primavera. El pèsol, un dels grans…

Llegeix-ne més

Comenta