Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Sopa de farigola

Publicat dia 1 març 2013 cuina vegana. sopes i cremes

 

 

Una sopa amb una senzillesa i d’unes qualitats com poques. Fins i tot ha merescut més d’un vers, perquè és pura poesia.

Fum que vas a la teulada
i que n’ixes floc a floc,
dius a la lluna afilada:
Vora l’olla salta el foc.
La mare crida i trascola
i vigila de reüll
la sopa de farigola
que està si bull si no bull.
Si, de lluny, el fum albires,
plega, pare, ton fadic;
ja s’entaulen les cadires
i les sopes fan bonic.
Fins la boca més llamenca
de desig d’haver-te es mor,
sopa humil, sopa rossenca,
mostrejada amb oli d’or.
Troballa que ens fores duta
per un savi saberut,
l’herba humil de roca eixuta
et penetra de virtut.
A la setena bocada
troben la conversa els grans
i a l’última cullerada
hi ha la son per als infants.
(Josep Carner)

Ingredients:

Pa sec
Sal
Un grill d’all
Una branca de farigola
Oli d’oliva verge extra

Elaboració:

Tallem el pa en llesques, el torrem, el freguem amb l’all i li afegim un ratjolí d’oli d’oliva. El posem al plat on servirem la sopa.
Mentre, posarem un cassó al foc amb aigua i quan comencí el bull hi afegirem la branca de farigola.
Retirem del foc la infusió que hem fet i la tirem pel damunt del pa.

També podem afegir-hi un ou i batre’l a dins la sopa o un ou escaldat.

Si tenim alguna resta de brou també el podem util·litzar.

 

Receptes similars: cuina vegana

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014

  Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastronòmiques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarró o simplement…

Llegeix-ne més

Fideus d’arròs amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arròs Carbassó Albergínia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja Elaboració: El primer que hem de fer és posar els fideus en remull en aigua calenta, un mínim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Vichyssoise

Publicat dia 5 juliol 2014

  Nosaltres, en aquest receptari, sempre tractem de defensar la cuina autòctona, la de casa nostra, però tampoc volem menysprear altre cuines, com en aquest cas la francesa, amb nates i mantegues, en tot cas formidable. El concepte sopa, en…

Llegeix-ne més

Crema de meló

Publicat dia 3 juliol 2014

La podem fer “a la francesa” amb nata líquida i mantega, però l’hem preferit fer més natural, aprofitant aquest fruit tant refrescant i amb diverses varietats, principalment valencianes, que tenen l’escorça verda: Meló d’Elx, Meló d’Ontinyent, Pinyonet, Meló Roget, Pell de garipau etc. Altres varietats…

Llegeix-ne més

Comenta