Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Mongeta del Ganxet

Publicat dia 7 abril 2014 cuina catalana. cuina vegana. entrants. guarnicions. llegums

 

Punt i a part creiem que mereix en aquest receptari, aquesta que podriem anomenar com una de les “Pubilles gastron√≤miques catalanes”. Hi ha receptes de tota mena amb aquestes mongetes, amb morro i orella, estofades amb botifarr√≥ o simplement acompanyant una bona botifarra de pag√®s o altres tipus de carns, fregides amb cansalada, per posar alguns exemples. Per√≤ us puc ben assegurar, als que encara no l’hagueu provat, que senzillament bullides amb una mica del seu suc i un bon raig d’oli d’oliva es converteix en un plat que no t√© res a envejar a qualsevol altre “Delicatessen”.

Elaboració de les mongetes bullides:

Per a 4 persones: 

400 g de¬†“mongetes¬†del ganxet” de l’any
1,5 l¬†d’aigua¬†mineral
Sal

Hi podriem afegir tamb√© a la cocci√≥, una cabe√ßa d’alls¬†i herbes arom√†tiques al gust.

El primer de tot ser√† deixar-les en remull amb aigua mineral un m√≠nim de 8h.¬†Posarem les mongetes amb l’aigua freda al foc. Quan arrenqui el bull l’aturarem afegin-t’hi una mica d’aigua freda per “espantar” les mongetes. Aquesta operaci√≥ la repetirem un parell o tres de vegades i deixarem que coguin a foc molt, molt lent, que gaireb√© ni bullin,¬†fins que siguin cuites. La sal l’afegirem al final de la cocci√≥.

També hi ha qui les bull amb aigua amb gas, per trencar una mica el nervi de la pell i que quedin més fines, però si la mongeta és de bona qualitat i nova, no ens cal fer-ho.

I el que hem dit abans, un bon raig d’un bon oli d’oliva verge extra i a gaudir!

 

La mongeta del ganxet, també coneguda com mongeta del Ganxet Vallès-Maresme i fesol del Ganxet Vallès-Maresme, és una varietat de mongeta (Phaseolus vulgaris), típica de la zona del Vallès, Maresme i alguns indrets de La Selva.

Recentment, la Denominaci√≥ d‚Äôorigen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet va obtenir¬†el reconeixement de la Comissi√≥ Europea mitjan√ßant la publicaci√≥ en el Diari Oficial de la Uni√≥ Europea (DOUE) de la seva inscripci√≥ al registre comunitari de DOP i IGP (Indicaci√≥ Geogr√†fica Protegida). La DOP Mongeta del Ganxet, protegeix la mongeta de la varietat Ganxet produ√Įda a les comarques del Vall√®s Occidental, Vall√®s Oriental i alguns municipis del Maresme i de La Selva.

L‚Äôorigen sembla ser americ√†,¬†i¬†fins¬†fa¬†pocs¬†anys¬†era¬†un producte¬†m√©s¬†de¬†la pagesia, que nom√©s¬†les¬†cultivava¬†per a consum¬†propi.¬†Per√≤¬†malgrat el¬†retroc√©s¬†de l‚Äôagricultura,¬†les¬†‚ÄĚmongetes¬†del ganxet‚Ä̬†han augmentat la seva¬†producci√≥¬†gr√†cies¬†al prestigi¬†que han adquirit¬†en els¬†√ļltims¬†anys.¬†Els diferents¬†estudis han¬†millorat¬†l‚Äôesp√®cie¬†i¬†l‚Äôhan¬†expandit¬†per tot el¬†territori,¬†i¬†ha esdevingut¬†un dels¬†plats¬†m√©s¬†valorats,¬†t√≠pic¬†no¬†nom√©s¬†de l‚Äôalimentaci√≥¬†dels¬†pagesos,¬†sin√≥¬†de¬†les¬†zones¬†urbanes.
T√© una¬†forma plana,¬†semblant a un¬†rony√≥,¬†amb¬†un ganxo¬†caracter√≠stic¬†en un dels¬†extrems.¬†√Čs¬†de grand√†ria mitjana,¬†amb¬†un pes¬†de vuit¬†grams¬†per¬†unitat.¬†Cal¬†bullir¬†prou¬†perqu√® quedin¬†tendres,¬†per√≤¬†sense¬†restar¬†sabor.¬†¬†Un cop¬†a la boca¬†√©s¬†poc¬†granulosa,¬†amb¬†un gust¬†suau¬†i¬†consistent,¬†que deixa una¬†sensaci√≥¬†farinosa¬†molt¬†agradable¬†al paladar.¬†La seva principal caracter√≠stica aliment√†ria √©s l’elevada proporci√≥ proteica, mentre que a nivell gastron√≤mic, destaca per la seva pell molt poc perceptible, cremositat elevada i persistent, i sabor extremadament suau i caracter√≠stic.

 


Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5‚ÄĮ‚ā¨ el quilo. Podr√≠em haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al Pa√≠s Valenci√†) No √©s un past√≠s, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: cuina vegana

Fideus d’arr√≤s amb verdures

Publicat dia 11 febrer 2014

  Ingredients: Fideus d’arr√≤s Carbass√≥ Alberg√≠nia Ceba Pebrot vermell Pebrot verd Oli d’oliva verge extra Salsa de soja Elaboraci√≥: El primer que hem de fer √©s posar els fideus en remull en aigua calenta, un m√≠nim d’una hora (Uns 80…

Llegeix-ne més

Crema de Pastanaga i Carbassa

Publicat dia 17 novembre 2013

  Arribada la fresqueta, ens venen molt de gust coses calentones. Diguem-ne √†pats de cullera, sopes, brous, cremes… Aqui en tenim una altra, dolceta, molt f√†cil de fer i apta per a tots els p√ļblics.   Ingredients: 1 carbassa mitjaneta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: entrants

Musclos a la marinera

Publicat dia 30 maig 2014

  He vist moltes maneres de preparar els musclos o les clo√Įsses a la marinera, amb all, sense, amb ceba o sense ceba, amb pebrot, amb pebres etc. Ja que cada mestre t√© el seu llibre, aqu√≠ tenim la versi√≥…

Llegeix-ne més

Croquetes de Bacallà

Publicat dia 20 març 2014

  Aprofitant les jornades de la “Ruta del Bacall√†” que es van celebrar entre el 16 de mar√ß i el 6 d’abril,vam voler dedicar aquesta recepta al Gremi de Bacallaners de Catalunya. Les croquetes de bacall√† amb patata, pebre, canyella…

Llegeix-ne més

Receptes similars: guarnicions

Xampinyons saltats

Publicat dia 13 agost 2013

  Una tapeta, una guarnici√≥… Quantes vegades no ens han solucionat un dinar, un sopar, un “pica-pica” o un acompanyament? Un producte del que en podem gaudir tot l’any. Aqu√≠ teniu una manera de fer-los, saltats i bon√≠ssims!!¬† (Els podem…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

Mongetes del Ganxet estofades

Publicat dia 22 octubre 2014

  Amb una mica de sort ja les podem trobar noves al nostre poble, Malgrat de Mar i a les comarques del Maresme, La Selva i El Vall√®s oriental. Un producte de casa, “Slow Food”, de comer√ß de proximitat. Recentment,…

Llegeix-ne més

Faves tendres i Carxofes ofegades.

Publicat dia 17 abril 2014

Una altra recepta de productes de temporada, de proximitat, km 0. “Slow Food” aquesta gran iniciativa internacional per preservar la cultura de la cuina, els aliments ecol√≤gics en general, els animals dom√©stics i en definitiva, per intentar combatre el “Fast…

Llegeix-ne més

Comenta