Eduard De plat en plat Ex-xef. Apassionat per la cuina tradicional catalana. "La cuina és el paisatge posat a la cassola". (Josep Pla). "Catalunya, com té una llengua, un dret, unes costums, una història propia i un ideal polític, té la seva cuina" (Ferran Agulló)

Crema de meló

Publicat dia 3 juliol 2014 cuina catalana. sopes fredes. sopes i cremes
blog1
La podem fer “a la francesa” amb nata líquida i mantega, però l’hem preferit fer més natural, aprofitant aquest fruit tant refrescant i amb diverses varietats, principalment valencianes, que tenen l’escorça verda: Meló d’Elx, Meló d’Ontinyent, Pinyonet, Meló Roget, Pell de garipau etc. Altres varietats molt apreciades són el meló groc canari i la francesa Cantaloup de mida petita i escorça ataronjada. Entre les varietats mallorquines més apreciades hi ha l’eriço i el fei. Qualsevol varietat ens pot servir per aquest plat tant saludable i refrescant.
Ingredients per 4 persones:
1,5 kg de meló
1 porro petit
1 patata petita (opcional)
pernil ibèric
Oli d’oliva verge extra
Sal
Formatge en porcions o formatge ratllat (Al nostre gust)
Elaboració:
En una cassola sofregirem una mica de greixet del pernil amb un raig d’oli d’oliva i el retirem, a continuació hi posem el porro tallat petitó i el sofregim una miqueta.
Seguidament hi afegirem la patata tallada fineta i la deixerem sofregir amb el porro una estoneta, passada aquesta, hi tirarem un gotet d’aigua i ho deixerem tot plegat bullint una mica fins que la patata sigui tobeta, moment en el que hi possarem el meló tallat a daus i el deixerem coure uns 5 minuts. Serà el moment d’afegir-li el formatge en una quantitat molt moderada.
Ho triturem tot amb la batedora i ho passem per un colador xinès.
La guardarem a la nevera i la servirem ben freda acompanyada d’uns encenalls de pernil ibèric.
Hi hem possat una mica de patata per donar-li una mica de consistència i una textura més cremosa, però la podem fer sense.
Com hem dit abans, la podriem també haver fet “a la francesa”, substituint l’oli d’oliva per mantequilla i afegint-li al final de la cocció un raig de crema de llet. Tot són gustos…
Bon profit!
blog2

 

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes fredes

Vichyssoise

Publicat dia 5 juliol 2014

  Nosaltres, en aquest receptari, sempre tractem de defensar la cuina autòctona, la de casa nostra, però tampoc volem menysprear altre cuines, com en aquest cas la francesa, amb nates i mantegues, en tot cas formidable. El concepte sopa, en…

Llegeix-ne més

Crema de Carbassa amb Bacallà esqueixat

Publicat dia 7 octubre 2013

  Els nostres amics de “Gatronòmicament“, organitzen un altre mes el “Concurs Mossegades“. Aquest octubre va de receptes amb carbassa i ja que hem tingut la sort de guanyar-lo un parell de vegades, ens he animat a presentar-hi també aquesta…

Llegeix-ne més

Receptes similars: sopes i cremes

Escudella Barrejada

Publicat dia 21 gener 2014

  La paraula “escudella” es refereix al bol amb què, a l’edat mitjana se servien les sopes i els plats amb salsa, que es menjaven amb pa. Més tard, es va passar a designar-ne el contingut. L’escudella i carn d’olla,…

Llegeix-ne més

Escudella i Carn d’Olla

Publicat dia 12 desembre 2013

  Hem volgut fer un petit recull, d’aqui i d’allà, juntament amb la recepta, de la història d’un plat que bé podriem dir que és el plat català per excelència, al menys per nosaltres i amb tots els respectes per…

Llegeix-ne més

Comenta