Els pastissets de Tortosa o casquetes o flaons són un dels representants més coneguts de la rebosteria de les Terres de l’Ebre, de marcada influència à rab. De fet, s’atribueix el naixement d’aquest dolç a un concurs convocat el segle XI per un governador de la ciutat de Tortosa, en aquell temps sota domini sarraÃ.
Es tracta d’una pasta seca i cruixent, ensucrada per damunt, que pren forma de cresta, de mitja lluna. La massa s’elabora amb farina, oli, sucre i mistela o aiguardent i es farceix amb confitura de cabell d’à ngel o de moniato, i més recentment, també de brossat i fins i tot de xocolata.
Ingredients:
(100 unitats)
2 kg. de farina
1/4 l. d’aigua
1/4 l. de mistela
1/4 l. d’aigua ardent
1/2 l. d’oli d’oliva
1/2 l. d’oli de girasol
canyella en pols
raspadura de llimona
750 gr. de cabell d’Ã ngel
Elaboració:
Posem els lÃquids en un bol i els barregem. A continuació afegim la farina i ho barregem amb les mans, quan ja no s’enganxi a les mans, ho posem al damunt del marbre i anem amassant fins que agafa una textura blana i quedi completament ben barrejat.
Seguidament, ferem boles d’uns 30gr.
Tot seguit, posem paper de forn a baix i dalt de les boles i les aplanem.
El següent pas serà farcir-les de cabell d’à ngel i les tanquem fent un cordó al vol.
Enfornem a uns 210º uns 20 minuts, deixem rfredar…i llestos per gaudir!!