Mona de Pasqua

mona de pasqua1b

 

La mona és un dolç típic de Pasqua a Catalunya i el País Valencià i fins i tot a la Franja de Ponent. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat.

Mona podria venir tant del llatí “munda”, regal, o bé de “munus”, regal en grec. D’altres suggereixen un origen àrab del mot.

El costum prescriu que el padrí és el que  regala la mona al seu fillol o fillola per Pasqua, i en la que no hi falta l’ou. Sembla ser que al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el nombre d’ous que tenia la mona corresponia amb l’edat del nen fins que arribava a 12 anys, que era l’edat en que es feia la comunió. En aquest moment, potser com a punt final d’aquests obsequis, el nombre d’ous era de tretze.

Actualment el “Dia de la Mona” és el dilluns de Pasqua.

Però anem a pams, hi ha mones i mones: La mona tradicional, a Catalunya, País Valencià i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. L’actual mona de xocolata és una creació recent, que data del segle XIX. i sembla ser d’origen barceloní. La evolució de la mona ha fet que els mestres pastissers facin gala de tota la seva imaginació i se’n fan de tota mena i mida. Podem trobar des del pastís decorat amb petits pollets i plomes de colors, fins a personatges famosos de tots tipus, ous de totes les mides i dissenys, edificis emblemàtics, cases, castells, jardins, paisatges, animals de tota mena, i tot un seguit de creacions que ens fan aturar, i ens deixen bocabadats, a tots els aparadors de les pastisseries.

La presència de l’ou de Pasqua, és present a tot Europa, des d’Anglaterra fins a Ucraïna, com a símbol de la resurrecció primaveral.

Però ens volem aturar en la tradicional i senzilla, que encara es fa en alguns indrets dels Païssos Catalans, que podem fer a casa sense massa problemes, i que és la que està feta amb forma de tortell i amb els ous enganxats amb tires de la mateixa pasta.

Com he explicat en altres ocasions, jo sóc cuiner, no pastisser. Així que en aquesta recepta he comptat amb la col·laboració del amic Narcís, el nostre pastisser de confiança, de Taller de Postres de Granollers i de la Núria de Pa amb Oli i Xocolata

 

Ingredients per a dues mones de 20 cm:

500 g de farina de força

100 g crema de llet

4 ous eco o de gallines criades en llibertat

2 sobres de llevat deshidratat en pols

60 g de sucre morè

1 culleradeta de sal marina

100 g de mantega temperatura ambient

2 cullerades d’anís

2 ous durs

1 ou cru per pintat

2 rodanxes de taronja confitada

2 cullerades de melmelada casolana de cabell d’àngel

Elaboració:

-Preescalfeu el forn a 230 °C.
-Bulliu els ous amb aigua durant 10 minuts. Reserveu.
-Poseu la crema de llet al bol del robot de cuina. Programeu 30 segons a 37 °C i velocitat 1.
-Afegiu els ous, el sucre, l’anís. Programeu 30 segons a velocitat 6.
-Amasseu durant 3 minuts amb el programador a “got tancat” i velocitat espiga.
-Torneu a programar durant 2 minuts també a got tancat i velocitat espiga mentrestant aneu afegint la mantega a cullerades grosses.
-Deixeu reposar a dins mateix del bol durant 1 hora. Passada aquesta hora baixeu amb l’espàtula els que s’hagi enganxat a les parets i programeu 1 minut a “got tancat” i velocitat espiga.
-Aboqueu a sobre el marbre engrassat amb oli d’oliva i amasseu una mica. Feu dues boles i deixeu reposar uns cinc minuts.
-Reserveu-ne un bocí per fer les tires per decorar.
-Estireu les boles amb un corró i una la farciu amb cabell d’àngel i l’altre la deixeu sense farcit. Per veure com fer-ho us adreço al bloc d’en Narcís de Taller de postres.
-Decoreu amb l’ou dur a un costat, uns talls de taronja confitada i pinteu amb ou batut (no pinteu la taronja) i una mica de sucre morè.
-Deixeu reposar mitja hora a un lloc calentó i sense corrents d’aire.
-Enforneu durant 10 minuts.

Per fer-ho sense robot només cal que seguiu la recepta amassant a mà.

Receptes similars: cuina catalana

Popets estofats

Publicat dia 24 novembre 2015

Quan anem al mercat, exercici molt recomanable, hem d’aprofitar el producte de qualitat que trobem a bon preu, en aquest cas uns popets, que no van passar de 5 € el quilo. Podríem haver-los fet de diverses maneres, a manera de…

Llegeix-ne més

Xuixos de Girona

Publicat dia 27 juny 2015

  El xuixo (o “Xut” a les comarques tarragonines, “Tornem-hi” a Badalona o alguns pobles del baix Maresme, o fins i tot “chucho o suso” al País Valencià) No és un pastís, com diu la “Gastroteca” de la Generalitat de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: dolços tradicionals

Crema de Sant Josep (Crema Catalana)

Publicat dia 18 març 2015

  La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana, s’espesseix tradicionalment amb midó, mai amb…

Llegeix-ne més

Bunyols (Brunyols) de Quaresma

Publicat dia 8 març 2015

  Un dels productes típics de la Quaresma són els bunyols o brunyols. Són una massa de forma rodonenca, feta de pasta de farina ben batuda i mesclada amb alguna altra substància (patata, bacallà, cigrons, ceba, etc.) que es fregeix…

Llegeix-ne més

Receptes similars: postres i pastisseria

Coroneta de Lionesa

Publicat dia 24 novembre 2014

  Aquí ens dediquem sobretot a cuinar, que és la nostra especialitat i, de tant en tant, fem algún pastisset. Però no és el cas. En aquesta ocasió la recepta d’aquesta delícia ens l’ha cedit amablement l’amic Àlex, de Pastisseria…

Llegeix-ne més

Pastís de la Diada #Araeslhora

Publicat dia 11 setembre 2014

  Ja tenim aquí la Diada del 11 de setembre i la recepta del pastís que menjarem acabada la #ViaCatalana2014. Una Diada molt especial en la que hem de demostrar a tot el món el poder del nostre poble, Catalunya….

Llegeix-ne més

Receptes similars: tradicional

Coques de Sant Joan

Publicat dia 19 juny 2015

  L’any passat per aquestes dates, vaig publicar la recepta de la “Coca de Sant Joan”. Aquest any, he volgut ampliar-la i millorar-la. Espero haver-ho aconseguit. La coca de Sant Joan és sens dubte, una de les coques més populars…

Llegeix-ne més

Botifarrada del 12 d’octubre

Publicat dia 7 octubre 2014

  S‘organitzen botifarrades molt grans a les festes populars de Catalunya, com la reivindicativa del 12 d’octubre, tradicional d’aquesta diada.  Nosaltres en fem cada any una aquest dia al matí, al nostre poble, Malgrat de Mar.  Anys anteriors, s’anomenava “Botifarrada a la…

Llegeix-ne més

Comenta