La mona és un dolç típic de Pasqua a Catalunya i el País Valencià i fins i tot a la Franja de Ponent. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat.
Mona podria venir tant del llatí “munda”, regal, o bé de “munus”, regal en grec. D’altres suggereixen un origen àrab del mot.
El costum prescriu que el padrí és el que regala la mona al seu fillol o fillola per Pasqua, i en la que no hi falta l’ou. Sembla ser que al segle XVIII ja era l’obsequi clàssic del padrí als seus fillols, i el nombre d’ous que tenia la mona corresponia amb l’edat del nen fins que arribava a 12 anys, que era l’edat en que es feia la comunió. En aquest moment, potser com a punt final d’aquests obsequis, el nombre d’ous era de tretze.
Actualment el “Dia de la Mona” és el dilluns de Pasqua.
Però anem a pams, hi ha mones i mones: La mona tradicional, a Catalunya, País Valencià i la Franja de Ponent, té generalment forma de tortell. L’actual mona de xocolata és una creació recent, que data del segle XIX. i sembla ser d’origen barceloní. La evolució de la mona ha fet que els mestres pastissers facin gala de tota la seva imaginació i se’n fan de tota mena i mida. Podem trobar des del pastís decorat amb petits pollets i plomes de colors, fins a personatges famosos de tots tipus, ous de totes les mides i dissenys, edificis emblemàtics, cases, castells, jardins, paisatges, animals de tota mena, i tot un seguit de creacions que ens fan aturar, i ens deixen bocabadats, a tots els aparadors de les pastisseries.
La presència de l’ou de Pasqua, és present a tot Europa, des d’Anglaterra fins a Ucraïna, com a símbol de la resurrecció primaveral.
Però ens volem aturar en la tradicional i senzilla, que encara es fa en alguns indrets dels Païssos Catalans, que podem fer a casa sense massa problemes, i que és la que està feta amb forma de tortell i amb els ous enganxats amb tires de la mateixa pasta.
Com he explicat en altres ocasions, jo sóc cuiner, no pastisser. Així que en aquesta recepta he comptat amb la col·laboració del amic Narcís, el nostre pastisser de confiança, de Taller de Postres de Granollers i de la Núria de Pa amb Oli i Xocolata
Ingredients per a dues mones de 20 cm:
500 g de farina de força
100 g crema de llet
4 ous eco o de gallines criades en llibertat
2 sobres de llevat deshidratat en pols
60 g de sucre morè
1 culleradeta de sal marina
100 g de mantega temperatura ambient
2 cullerades d’anís
2 ous durs
1 ou cru per pintat
2 rodanxes de taronja confitada
2 cullerades de melmelada casolana de cabell d’àngel
Elaboració:
-Preescalfeu el forn a 230 °C.
-Bulliu els ous amb aigua durant 10 minuts. Reserveu.
-Poseu la crema de llet al bol del robot de cuina. Programeu 30 segons a 37 °C i velocitat 1.
-Afegiu els ous, el sucre, l’anís. Programeu 30 segons a velocitat 6.
-Amasseu durant 3 minuts amb el programador a “got tancat” i velocitat espiga.
-Torneu a programar durant 2 minuts també a got tancat i velocitat espiga mentrestant aneu afegint la mantega a cullerades grosses.
-Deixeu reposar a dins mateix del bol durant 1 hora. Passada aquesta hora baixeu amb l’espàtula els que s’hagi enganxat a les parets i programeu 1 minut a “got tancat” i velocitat espiga.
-Aboqueu a sobre el marbre engrassat amb oli d’oliva i amasseu una mica. Feu dues boles i deixeu reposar uns cinc minuts.
-Reserveu-ne un bocí per fer les tires per decorar.
-Estireu les boles amb un corró i una la farciu amb cabell d’àngel i l’altre la deixeu sense farcit. Per veure com fer-ho us adreço al bloc d’en Narcís de Taller de postres.
-Decoreu amb l’ou dur a un costat, uns talls de taronja confitada i pinteu amb ou batut (no pinteu la taronja) i una mica de sucre morè.
-Deixeu reposar mitja hora a un lloc calentó i sense corrents d’aire.
-Enforneu durant 10 minuts.
Per fer-ho sense robot només cal que seguiu la recepta amassant a mà.