Normalment, els rostits a la catalana es solen fer en cassola, però també els fem al forn. El rostit és el nom d’una tècnica de cocció molt popular i tÃpica de la cuina catalana. Consisteix a coure aus o carn estovant-les i enrossint-les amb la humitat que desprenen les verdures que es poden afegir. Generalment es fa en cassola de fang. No s’ha de confondre aquesta tècnica amb la tècnica també anomenada rostit al forn, a la qual els aliments es couen al forn, d’una manera semblant a l’ast però sense l’eix o ast.Â
El pollastre rostit anys ençà era un autèntic plat de festa. Recordo que de molt petitet, a casa es feia alguns diumenges, agafant el millor pollastre que hi havia al galliner de l’à via. Fins que va arribar la industralització de l’aviram i la moda del pollastre a l’ast.
Segons comenta Jaume Fà brega, el pollastre rostit era un plat que només es feia a les grans festes o com a culminació de les festes del camp, tradicionalment l’aviram era una menja de gent rica.
Avui, és gairebé un plat de cada dia, això sÃ, recomanem que l’au sigui de bona qualitat.
Aquesta és una de les nostres versions del pollastre a la catalana, que és similar al rostit en cassola.
Ingredients:
1 Pollastre (Preferiblement de pagès)
Sal
Pebre negre molt
4 grans d’all
Uns trossets de llimona
2 Cebes mitjanetes
Uns trossets de pebrot vermell i pastanaga (Opcional)
2 Tomà quets madurs
Panses, prunes, pinyons i orellanes (Un grapat de cada)
Un branquilló de canyela
Una copeta de vi ranci
Una copeta de conyac
Llard o oli d’oliva verge extra
Aigua o molt millor, brou de pollastre
Una fulla de llorer
Farigola, orenga…(Opcional)
Elaboració: